Španija poziva na sazivanje međunarodne mirovne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu
(Izvor: Ilustracija/jpost.com)

Španija poziva na sazivanje međunarodne mirovne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu

Aurora Diaz-Rato Revuelte, izaslanica Španije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, u četvrtak je pozvala na sazivanje međunarodne mirovne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu bez daljeg odlaganja.

Poziv je uputila tokom govora na Interaktivnom dijalogu o stanju ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

Diaz-Rato je rekla da takvu konferenciju treba sazvati "što prije".

Izrazila je podršku radu UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA dok su neke države smanjile svoje finansiranje agenciji nakon tvrdnji Izraela da je dio osoblja UNRWA-e bio uključen u prekogranični napad palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Ponovila je i poziv Španije na hitan i trajni prekid vatre, kao i podršku Madrida rješenju o dvije države.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

federalna.ba/AA

 
Španija mirovna konferencija Palestina