Španija: Okončati svaki oblik trgovine oružjem sa Izraelom

Španija: Okončati svaki oblik trgovine oružjem sa Izraelom

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares sastao se u srijedu sa predstavnicima 18 propalestinskih organizacija.

Albares je saslušao njihove "ogromne zabrinutosti zbog humanitarne katastrofe" u Palestini.

U saopćenju koje je objavio koordinator Organizacija za razvoj navodi se da su grupe poručile da je špansko priznavanje Palestine kao države "značajan korak, ali nedovoljan ukoliko ne bude popraćen drugim mjerama".

“Situacija u Gazi se naglo pogoršava, skoro milion ljudi moralo je da bježi bez ikakve šanse da negdje pobjegne. Na Zapadnoj obali je nasilje takođe poraslo”, rekli su predstavnici propalestinskih organizacija tokom razgovora sa Albaresom.

Upozorili su da se organizacije koje rade u Palestini suočavaju s novim ograničenjima i problemima.

Nevladine organizacije su pozvale Vladu Španije da hitno radi na pregovorima za okončanje rata u Gazi, trajnog prekida vatre, pristupa humanitarnoj pomoći te okončanje svakog oblika trgovine oružjem sa Izraelom.

Albares se ranije u srijedu sastao s najvišim diplomatama i predstavnicima nekoliko država, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Palestinu kako bi razgovarali o okončanju sukoba u Palestini na osnovama dvodržavnog rješenja.

federalna.ba/Fena

Španija Izrael oružje