Spahić ukazao na foto svjedočanstvo Zorana Filipovića

Spahić ukazao na foto svjedočanstvo Zorana Filipovića

U okviru 6. Internacionalnog art festivala “Grad” osnivač i direktor festivala Ibrahim Spahić predstavio je umjetničkog fotografa Zorana Filipovića i njegovo djelo, fotomonografiju “93”, kao i video prezentaciju fotografija. 

Tom prilikom, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović je naglasio značaj umjetničkog rada, foto svjedočanstva Zorana Filipovića, kao i njegove izložbe koja će biti realizovana u Umjetničkoj galeriji BiH u februaru naredne godine.

Na pres-konferenciji je Zoran Filipović istakao da mu predstavlja posebnu čast što će njegova izložba biti na otvaranju 39. Internacionalnog festivala Sarajevska Zima 2023.

Na konferenciji je japanska pijanistica Yoko Nishii predstavila instalaciju trideset jednog ždrala (origami).

Umjetnica je izradila origamije u noći 20. na 21. septembar, nakon izvanrednog solo pijanističkog koncerta održanog večer ranije, u okviru art festivala “Grad” na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a posvećenog Međunarodnom danu mira. Yoko Nishii je poklonila origamije učesnicima “Memorijalnog marša mira 2022”, za slobodu, sreću, ljubav i prijateljstvo.    

Učesnici “Memorijalnog marša mira 2022” su se, danas, na svim značajnim kulturno-historijskim i religijskim središtima, držali za ruke, te isticali origami ždralove. Kolonu su predvodili mladi muzičari iz Sarajeva sa nosiocima tri sadnice javora, koje su potom i zasađene između Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo i Prve gimnazije.

Marš je završen ispod sunčevog sata, koji je postavljen 1991. na zgradu ZOI 84, a povodom mirovne akcije Međunarodnog centra za mir i Radija 202. Učesnici današnjeg marša su uputili javni apel da se sunčani sat, nakon tri decenije, konačno stavi u funkciju, saopćeno je iz direkcije festivala.

federalna.ba/Fena

Ibrahim Spahić Zoran Filipović