Špago: Stav SDA je da nema potrebe da visoki predstavnik donosi odluku

O politici, vlasti, radu državne, ali i zastoju u formiranju izvršne federalne vlasti, najavi Schmidtovih odluka, rješenjima, kao i Evropskom putu BiH u okolnostima opstrukcija, u Rezimeu smo razgovarali sa Šerifom Špagom, predsjedavajućim Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH.

Kaže da bi SDA, prije svega, bila zadovoljna odlukom koju bi donijeli domaći akteri.

"U skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije sa zadnje sjednice gdje je zatraženo od OHR-a da ne donosi odluke nego da se Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma bavi prijedlozima i predloži rješenje koje će biti trajno, koje bi domaći akteri uvažili i koje bi važilo za sve buduće izbore. Ovih dana imamo najavu da će visoki predstavnik donijeti jednokratno rješenje, da će biti dvije odluke, jedna jednokratna za ove izbore, druga dugotrajna za sve naredne izbore. Nije dobro jer ako međunarodna zajednica traži od nas domaćih aktera da tražimo rješenja, da se dogovorimo, onda je stav SDA da nema potrebe da visoki predstavnik donosi ovu odluku pogotovo što smatramo da i odluke koje je visoki predstavnik nametnuo na dan izbora su praktično samo iskomplikovale situaciju u Federaciji."

Navodi da Ustavno-pravna komisijanije uradila svoj zadataka zato što je visoki predstavnik "davao neke rokove domaćim političarima da se dogovore i da će, ako se ne dogovore, on reagovati i donijeti određena rješenja. Iz tog razloga mislim stranke koje su prerano krenule u stvaranje parlamentarne većine, odnosno implementaciju izbornih rezultata i prije nego što su završeni indirektni izbori za dom naroda, one su time ohrabrene da ne sjedaju sa pobjednicima ovih izbora, a najveći broj glasova je osvojila SDA. Osmorka ili Trojka+ su prerano krenule u formiranje parlamentarne većine. Naravno, kasnije izjave pojedinih međunarodnih zvaničnika, pa i visokog predstavnika ohrabrivale su te stranke da ne idu u dogovor sa izbornim pobjednikom, pogotovo ne nakon izbora potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda. Jednostavno te stranke neće da se udostoje da sjednu, da razgovaraju i da se vide rješenja za izlazak iz ove pat pozicije. Iz tog razloga SDA smatra da u ovakvoj situaciji donošenje bilo kakvih ad hoc rješenja nije dobro i da trebamo postupiti po zaključcima Predstavničkog doma PFBiH."

Špago smatra da visoki predstavnik ne može donijeti odluku kojom bi svi bili zadovoljni.

"Odluke koje ne podržava vjerovatno većina građana Federacije su odluke koje donosi gospodin Schmidt. Jedino su organizovani protesti protesti ispre dOHR-a zbog odluka visokog predstavnika. Većina javnosti smatra da visoki predstavnik, zajedno sa nekim drugim akterima, pokušava napraviti neki izborni inžinjering da se iz formiranja vlasti na federalnom nivou izbaci SDA. Niko iz SDA ne spori da visoki predstavnik ima pravo donositi odluke, ali mislimo da ovakvo miješanje u implementaciju izbornih rezultata nije dobro prije svega za demokratiju u BiH."

Milorad Dodik je davno prešao crvenu liniju

Na pitanje šta ako Schmidt donese odluku koja će SDA ostaviti van vlasti u Federaciji, odgovara: "Koristim još jednom priliku da gospodina Schmidta pozovem da pusti da ovo pitanje riješe domaći akteri. Naravno SDA podržava rad visokog predstavnika i smatramo da je Ured visokog predstavnika nezaobilazan dio u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, a pogotovo u današnjoj situaciji smatramo da OHR treba biti angažovan, ali ga pozivamo da bude angažovan tamo gdje se ovih dana vrši kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno praktično dovodi u pitanje ustavni poredak BiH, a to su sjednice NSRS-a, prijedlog njihovih zaključaka i pokušaj rušenja jedne od najvažniji institucija u BiH, Ustavnog suda."

Naglašava da SDA prihvata sve što je u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Stav SDA je da, ako već povezujete određene ljude iz SDA sa korupcijom, onda dajte sva saznanja koja imate nadležnim organima u BiH da se istraži, utvrdi i odgovorni ljudi procesuiraju. To je jedan od problema koji se nameće prema SDA. Naravno posminju se i neka druga pitanja koja se sigurno ne mogu vezati za SDA."

Špago ističe da je Milorad Dodik davno prešao crvenu liniju.

"Nažalost, mnogi i analitičari pa i političari iznose da je ovo samo ponovo neka igra vezana za trenutnu finansijsku situaciju u RS-u. Ja ovo smatram vrlo ozbiljno i mislim da svaki put kad Dodik zaigra na ovu kartu, on ode korak dalje, a njegov krajnji cilj je otcjepljenje RS-a i pripajanje Srbiji. On to više i ne krije. Bojim se da je međunarodna zajednica olako prelazila preko toga i sada došla u situaciju da jednostavno se mora podvući ta linija i poduzeti odgovarajuće mjere. Prije svega mislim na naše pravosuđe."

Za kraj kaže da je teško šta zamjeriti Trojci jer "po rezultatima koje imamo teško da su šta i radili".

federalna.ba

Šerif Špago
Ermina Salkičević Dizdarević Šerif Špago Čedomir Stojanović Plenum
0 04.03.2024 22:18
Rezime Šerif Špago
0 26.12.2023 18:19