Socijalnim radnicima je nužno dodijeliti status službene osobe te promovirati njihov rad
(Izvor: Fena)

Socijalnim radnicima je nužno dodijeliti status službene osobe te promovirati njihov rad

Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, održalo je u Zenici dvodnevnu konferenciju, odnosno svečanu i radnu sjednicu tog društva.

Predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK-a Samir Hrustić podsjetio je kako se ovaj praznik, po odluci Međunarodne federacije socijalnih radnika, tradicionalno obilježava trećeg utorka u mjesecu martu.

Međutim, ove su godine, kazao je, zajedno sa Savezom socijalnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine te uz podršku USAID-a i Ustanove “Sumero”, odlučili organizirati dvodnevnu konferenciju s ciljem promocije ove struke te potreba lokalnih zajednica i bh. društva.

- Činjenica je da je potrebno često govoriti i promovisati samu struku socijalnog rada, posebno zbog svih društveno-negativnih pojava koje se dešavaju u našem društvu, počevši od nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, nasilja koje završava samoubistvom ili ubistvom… Nasilja u svakom drugom smislu, kako emotivnog tako i ekonomskog… Potrebno je govoriti o promociji socijalnog rada i izmjene zakonskih regulativa, zbog svih problema s kojima se susreću centri za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite - kazao je Hrustić.

Ustanove socijalne zaštite, podvlači, imaju popunjene kapacitete te su duge liste čekanja.

- Pokrenute su izmjene zakonskih regulative, ali je ih je konačno potrebno i usvojiti na način da se propišu standardi za rad ustanova socijalnog rada, koji će biti obavezujući i koji će propisati broj socijalnih radnika u odnosu na broj stanovnika određene lokalne zajednice - rekao je Hrustić.

Socijalnih radnika, ističe, nedostaje, a ključ je rad na prevenciji a ne samo na liječenju posljedica.

- Činjenica je da socijalni radnici i drugi stručni radnici u sistemu socijalne zaštite u centrima za socijalni rad i ustanovama, postaju administrativni radnici. Kako zbog dječijeg doplatka, zbog Zakona o porodiljama… Potrebno je socijalne radnike zaposliti u škole, u segment obrazovanja te uključiti i sve druge struke, kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje koje je u porastu - istakao je Hrustić.   

Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović istakao je kako, u saradnji s federalnim ministarstvima, rade na rješavanju pitanja statusa službene osobe.

- Uposlenici u sistemu socijalne zaštite, pored svih problema s kojima se suočavaju i korisnicima s kojima rade, izloženi su vrlo često nasilju i nekim drugim neželjenim okolnostima, a nemamo riješeno pitanje službene osobe. U tom smo kontekstu pokrenuli inicijativu da se i uposlenicima u socijalnoj zaštiti dodijeli status službene osobe - kazao je Telalović.

U naredom periodu, dodao je, moraju raditi na promociji rada socijalnih radnika, kako bi građanstvo upoznali s značajem njihovog posla.

Neophodna je, podvukao je, multisektorska suradnja, jer probleme današnjeg čovjeka ne može rješavati nijedna struka samostalno.

federalna.ba/Fena

socijalni radnici Zeničko-dobojski kanton
Zeničko-dobojski kanton alternativna krivična sankcija rad za opće dobro zatvor
0 12.05.2024 18:35
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nezir Pivić Zeničko-dobojski kanton obrazovanje
0 19.04.2024 17:08
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04