Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
(Izvor: Ilustracija/SFF)

Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu

S ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i klimatskim izazovima za sve nas i buduće naraštaje, Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), i ove godine pokreće takmičenje za mlade iz cijele zemlje pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“.

U takmičenju mogu učestvovati mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 13 do 25 godina. Svoja kratka videa/reels u trajanju do 90 sekundi na temu kako vide svoj doprinos rješavanju izazova klimatskih promjena, mogu poslati do 20. jula 2024. na mail info@sarajevocityoffilm.ba, sa svojim kontakt podacima (ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon i adresa).

Slanje videa putem navedenog maila je obavezno, a pored toga mladi mogu video/ reels objaviti na svojim društvenim mrežama (FB, Instagram, TikTok), te tom prilikom koristiti hashtagove: #30thSFF #NetZero #FutureIsPossible.

Videa trebaju biti na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?

Za više informacija o klimatskim pojmovima i temama koje će pomoći da se bolje upoznaju s klimatskim pitanjima, posjetite UNDP-ov Klimatski rječnik.

Autori/ice pet najboljih video uradaka će odabrati kreativni žiri, a imena pobjednika će biti objavljena 12. augusta, na Međunarodni dan mladih. Pobjednicima će biti uručene vrijedne nagrade, a nagrade će im biti uručene na događaju koji će biti upriličen na festivalskoj lokaciji za vrijeme trajanja 30. Sarajevo Film Festivala.

Dolazak u Sarajevo pobjednicama/ima koji žive izvan Sarajeva osigurat će Zeleni klub.

Pobjednički video uradci će biti objavljeni na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala, Sarajevo UNESCO grada filma, Zelenog kluba, UNDP-a u BiH, i UN-a u BiH.

Kao priznanje globalnom pokretu mladih „Fridays for Future“ ovo takmičenje nosi naziv „Films for Future“.

U skladu sa svojim opredjeljenjem ka postizanju Net Zero misije – nulte stope onečišćenja, ovom inicijativom Sarajevo Film Festival nastoji doprinijeti podizanju svijesti o  važnosti rješavanja klimatskih izazova. Uključivanjem održivih praksi u akcije Festivala i poticanjem publike na aktivno sudjelovanje u tome, posebno mladih, Festival nastoji stvoriti dugotrajan pozitivan utjecaj na zajednicu i okoliš. Prelaz ka ekološki održivim i klimatski prihvatljivim rješenjima ključan je ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDGs).

”Pridružite nam se u našoj misiji da napravimo razliku”, poručuju iz SFF-a i podsjećaju da će se 30. Sarajevo Film Festival održati od 16. do 23. augusta 2024. godine.

federalna.ba/AA

SFF mladi poziv