videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice nije u fokusu bh. političara

Kraj radne sedmice i još jedna propuštena prilika. Na političkoj sceni interes građana ponovo zamijenjen ličnim, onim političkim. Zbog neodržavanja sjednice Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, na čekanju smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i evropski put. Odgovornih nema, jer na sceni pravilo igre - šalji dalje.

Ponedjeljak 16. maj - sjednica Doma naroda državnog parlamenta. No, na njoj neće biti smanjenja PDV-a, akciza i reformskih zakona. A trebali su. Bez mišljenja Komisije za finansije i budžet, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o akcizama, Zakon o finansiranju državnih institucija, a među njima i Zakon o PDV-u - onaj kojeg su građani najviše čekali do delegata ne mogu. Sjednica komisije propala zbog dobro poznatog razloga izostanka kvoruma.

"Pošto se radi o tačkama koje su planirane da budu na sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj za ponedjeljak, 16. maja, svih deset tačaka koje je Komisija danas trebala razmatrati, bit će skinute sa sjednice Doma naroda", izjavila je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH (SNSD).

Dan kasnije, posljedice nesagledive. Za građane i Evropski put BiH. Ne i za političare. Ali, umjesto rješenja, pitanje ko je kriv? Odgovornost na Denisu Bećiroviću , Nikoli Špiriću i Marini Pendeš - delegatima koji se nisu pojavili i samim tim bili razlog njenog neodržavanja. Jučer izostali, danas bez traga i glasa. Umjesto njihovog odgovora samo reakcije.

"Neodržavanje sjednice Komisije zbog izostanka kvoruma, odnosno, zbog nedolaska Denisa Bećirovića, Marine Pendeš i Nikole Špirića, katastrofalna je poruka građanima Bosne i Hercegovine", istakao je Amir Fazlić, član komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH (SDA).

Osude propale sjednice dolaze i iz Republike Srpske. SDS, inače predlagač izmjena Zakona o PDV-u, za stopiranje zakona u prvom redu krivi HDZ i SNSD. Za njihove opstrukcije znaju odavno. Ovaj put iznenadio ih je delegat SDP-a Denis Bećirović.

"U potpunosti se ogolio i pokazao da je najobičniji populista. Vjerovatno će mu opet biti krivi Aleksandar Vučić i Srbija. Kako voli da piše pisma, red bi bio da ovaj put napiše jedno pismo samom sebi s naslovom - Sramota, Denise!", poručila je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Bećirović, ipak, bez odgovora. Umjesto njega pravdao ga predsjednik stranke. Sastanak je bio važan, no druge obaveze su bile važnije.

“I sad govorimo o spinovanju. Čiji je to spin? Pa majstora iz SDA. Oni sa svojim partnerima od šest članova komisije, pet je vladajućih, ali je problem kad ne dođe ovaj jedan opozicioni. A dajte, molim vas”, rekao je predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić gostujući u emisiji Rezime Federalne televizije.

U lancu odgovornih, čini se, pravilo igre - šalji dalje je jasno. S druge strane, dok traju analize onog što se trebalo i moglo uraditi, građani i njihovo bolje sutra i dalje na čekanju. Šansa za popravni u ponedjeljak. Komisija se ipak može zakazati uoči sjednice. NO i za to je potrebna volja, ona politička. Svoju nevolju građani moglo naplatit tek 2. oktobra - dana kada će moć biti u njihovim rukama.

federalna.ba

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Komisija za finansije i budžet PDV
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine PSBiH
0 02.06.2024 11:15
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 18.03.2024 18:28
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 18.03.2024 16:34
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Izborni zakon BiH
0 17.03.2024 15:41
Komisija za finansije i budžet vozni park revizija
0 28.02.2024 12:07