Slovenski europarlamentarci traže: BiH dodijeliti status kandidata za EU
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Slovenski europarlamentarci traže: BiH dodijeliti status kandidata za EU

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Slovenije Matjaž Nemc izvijestio je kako je poslao pismo predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli sa potpisima još nekih europarlamentaraca, pozivajući je, da u ulozi "prve ambasadorke" EP daje jasnu poruku podrške za dodjelu statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini na današnjem Evropskom vijeću.

Slovenački zastupnici u Evropskom parlamentu pokazali su široko političko jedinstvo u tom pogledu, pošto su pismo podržali evropski zastupnici Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj i Franc Bogovič.

"Pozdravljam i zajedničku posvećenost drugih, najviših političkih aktera u Sloveniji: predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, premijera Roberta Goloba, slovenačke ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon i nas, europarlamentaraca, u jedinstvenom stavu, da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata za EU što prije. Ovo Evropsko vijeće je prekretnica. U svakom slučaju, će značajno ocrtati dalje aktivnosti saradnje između Evropske unije i Zapadnog Balkana, sa kojeg se posljednjih mjeseci gubi fokus, uključujući događaje u Ukrajini. Bosna i Hercegovina je posljednjih godina svojim radom, naporima i velikim napretkom, uključujući reforme, učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika i respektabilnog partnera EU. Vrijeme je, da EU prepozna ovaj rad i dodjeli BiH status kandidata", naveo je Nemc.

Ovoga puta, naglašava, građani regiona Zapadnog Balkana, njihovi političari i javnost očekuju od EU konkretnu procjenu njihovog rada i potvrdu njihovog nastojanja, da se pridruže EU. Od Evropske unije se takođe očekuje, da preduzme mjere u pogledu budućih koraka u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo i pristupnim pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

federalna.ba/AA

Slovenija BiH status kandidata
Janez Jansa RTV pretplata Slovenija
0 28.06.2022 08:50
sport Mediteranske igre Nejra Sipović Hamza Turulja BiH
0 27.06.2022 08:41
mažoretkinje BiH Tomislavgrad Svjetsko mažoret prvenstvo
0 26.06.2022 11:01