Slovenačka opozicija predložila obavezno testiranje na narkotike za javne funkcionere
(Izvor: Arhiva)

Slovenačka opozicija predložila obavezno testiranje na narkotike za javne funkcionere

Slovenački poslanici, ministri, državni sekretari, premijer i predsjednik uskoro bi mogli da budu redovno testirani na narkotike, ako bude usvojen zakon koji je predložila Demokratska stranka, najveća opoziciona partija u parlamentu.

Demokratska stranka je navela da je "u javnom interesu da se zna da li slovenački političari uzimaju zabranjene droge".

Zakon je potreban, kako su rekli predlagači, da bi se poboljšala transparentnost i zbog odgovornosti koju funkcioneri imaju pred građanima. Očekuje se da oni koji će morati da se testiraju "obavljaju svoje dužnosti savjesno i nepristrasno", navele su Demokrate.

Zakon predviđa da nosioci javnih funkcija jednom godišnje budu testirani, ali bi bili obaviješteni da će raditi test 48 sati ranije.

Test bi se radio u prisustvu četvoročlane komisije, u kojoj bi bila i dva predstavnika novinarskih organizacija, a rezultati bi bili javno dostupni.

Sličan zakon bio je predložen prije pet godina, ali nije prošao u parlamentu jer je ocijenjeno da je neizvodljiv i populistički.

Novi prijedlog je podnesen nekoliko dana pošto je na društvenim mrežama objavljen video snimak u kojem je Luka Mesec, lider Ljevice koja je dio koalicione vlade, priznao da povremeno puši marihuanu. Njegova partija se već dugo zalaže za legalizaciju marihuane u Sloveniji.

federalna.ba/Beta

Slovenija zakon testiranje na narkotike