Slovačka prijavila najveći broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou

Slovačka prijavila najveći broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou

Slovačka je danas prijavila najveći broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou - 10.315, neposredno uoči sastanka vlade na kome će se vjerovatno dogovoriti o kratkoročnom zatvaranju kako bi se suzbio najbrži porast broja infekcija u svijetu.

Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, ima najveći porast zaraze po glavi stanovnika u svijetu, prema podacima sa sajta "Naš svijet u podacima", dok Evropa ponovo postaje epicentar pandemije.

Susjedna Austrija je ove sedmice već zatvorila svoje stanovništvo na najmanje 10 dana, kako bi postala prva koja je ponovo uvela takva ograničenja, a Slovačka je namjeravala da preduzme sličan korak danas na sastanku vlade.

Prije sastanka, ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je da alternativa ne postoji.

"Ako želimo da budemo odgovorni, imamo samo jednu opciju, ostalo je populizam", rekao je on za novinski sajt "Denik N", koji je ranije izvijestio da su vladine stranke imale preliminarni dogovor o dvosedmičnom zatvaranju.

Nagli rast broja slučajeva infekcije virusom korona primjećen je širom centralne i istočne Evrope. Češka i Mađarska su danas, takođe, prijavile rekordne dnevne podatke o novim slučajevima zaraze.

U Slovačkoj, koja ima treću najnižu stopu vakcinacije u EU, sa samo 45 odsto vakcinisanog stanovništva, taj porast stvara novi pritisak na bolnice.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj hospitalizovanih dostigao "kritičnu tačku" od 3.200 i da se približava vrhuncu od oko 3.800 koji je zabilježen u posljednjem talasu pandemije. Većina pacijenata je bila nevakcinisana.

federalna.ba/Srna

Slovačka koronavirus