Slovačka na raskršću: Orban ili EU
(Izvor: EPA/EFE)

Slovačka na raskršću: Orban ili EU

Koalicioni partner premijera Roberta Fica Peter Pellegrini izašao je kao pobjednik na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, signalizirajući kontinuirano jedinstvo s vladom, ali izazivajući zabrinutost u Bratislavi, Briselu i Berlinu oko budućnosti slovačke demokratije u EU, piše danas Euractiv.

Unatoč anketama koje su predviđale mrtvu trku, skeptik prema Ukrajini Pellegrini pobijedio je sa šest posto razlike, odnosno sa 53 posto glasova prema 47 posto za proevropskog diplomatu Ivana Korčoka. Izlaznost birača bila je druga najveća u historiji, sa 61 posto.

Nakon što je njegova pobjeda zapečaćena, Pellegrini, bivši član Ficove stranke SMER-SD koji je 2020. godine osnovao vlastitu stranku Hlas-SD, uvjeravao je da neće činiti opoziciju sadašnjoj Ficovoj vladi.

- Vlada ne treba da strahuje da će predsednička palata postati oportunistički centar za opoziciju, kao što je to bilo poslednjih 10 godina - rekao je budući predsednik, misleći na sadašnju predsednicu Zuzanu Čaputovu.

- Narod Slovačke je danas pokazao da prepoznaje šta prijeti ovoj zemlji od strane liberalnih medija, aktivista, nevladinih organizacija i naprednjaka - rekao je Fico kao predznak promjena koje dolaze za Slovačku.

Rezultati predsjedničkih izbora u Slovačkoj izazvali su zabrinutost u Berlinu, Briselu i sada obeshrabrenoj opoziciji u Bratislavi.

U Njemačkoj, Norbert Röttgen, vodeći stručnjak za vanjsku politiku za CDU, glavnu opozicionu stranku, sugerirao je da će Slovačka, ako krene stopama mađarskog premijera Viktora Orbana, morati odlučiti hoće li krenuti tim putem ili ostati u EU .

- Slovačka tada mora odlučiti da li želi slijediti Orbana ili ostati u EU - rekao je on u nedjelju dok su desetine hiljada ljudi u subotu protestovale u centru Budimpešte protiv vlade Viktora Orbana.

On je rekao, misleći na Pellegrinijevu prorusku retoriku: "Svako ko je na strani agresora ovdje ne pripada EU."

Anton Hofreiter, predsjednik Odbora Bundestaga za evropska pitanja i član Zelenih, koji su trenutno u njemačkoj koaliciji, pokrenuo je pitanje ukidanja sredstava EU Slovačkoj.

- Važno je da slovačka vlada dobije jasan signal upozorenja iz Berlina i Brisela - rekao je Hofreiter za Funke Mediengruppe.

Ako Fico i Pellegrini "uzmu sjekiru na slovačku vladavinu prava i otvore kapije za korupciju, novac više ne bi trebao teći iz fondova EU", dodao je.

federalna.ba/Fena

Slovačka
Robert Fico Slovačka
0 19.05.2024 13:49
Robert Fico atentat životna opasnost Slovačka
0 16.05.2024 08:14
Robert Fico Slovačka
0 15.05.2024 21:05