videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 3)

Sljedeći protest 'Srbija protiv nasilja' najavljen za petak, 2. juni

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su ispunili i Tašmajdanski park, gdje je s govornice najavljeno da će taj isti skup biti održan i narednog petka, 2. juna.

Prethodno su s govornice pročitani zahtjevi organizatora protesta i građana, koji su na ulicama Beograda po kiši od 17.30 h.

Tokom četvrtog po redu protesta "Srbija protiv nasilja" okupljeni su napravili svojevrstan prsten od platoa ispred zgrade Skupštine Srbije do Pravnog fakulteta, pored centra Tašmajdan i do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

U Beogradu protesti Srbija protiv nasilja, građanima se pridružili i studenti

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu s velikim transparentnom "Studenti protiv nasilja" priključila se građanima na platou ispred Skupštine Srbije, gdje je u 18 h počeo skup "Srbija protiv nasilja". Broj građana koji dolazi na plato ispred zgrade republičkog parlamenta je sve veći, a kako...

Protestom se traži smjenjivanje članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, direktora BIA-e Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy, s kojih se, prema tvrdnjama organizatora, "širi mržnja, nasilje i strah", i ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

Na protest pod sloganom "Srbija protiv nasilja" pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-lijevog kluba, Moramo - Zajedno i Ujedinjeni, ali je naglašeno da protest nije stranački.

federalna.ba/Beta

Srbija protesti