U Beogradu protesti Srbija protiv nasilja, građanima se pridružili i studenti

U Beogradu protesti Srbija protiv nasilja, građanima se pridružili i studenti

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu s velikim transparentnom "Studenti protiv nasilja" priključila se građanima na platou ispred Skupštine Srbije, gdje je u 18 h počeo skup "Srbija protiv nasilja".

Broj građana koji dolazi na plato ispred zgrade republičkog parlamenta je sve veći, a kako javlja reporter agencije Beta, u Bulevaru kralja Aleksandra potpuno je obustavljen saobraćaj do Pravnog fakulteta.

Veliki broj okupljenih je na poziv organizatora je ponio po jedan cvijet, kako bi na taj način izrazili pijatet prema žrtvama masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima oko Mladenovca i Smedereva.

Uz državne zastave, okupljeni nose i transparente kojima se poziva na ispunjenje zahtjeva protesta, a među kojima najviše njih kojima se traži ukidanje nacionalnih frekvencija za televizije Pink i Happy.

Ranije je najavljeno da će protest trajati do 22 sata, i da će građani u povorci ići Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, niz Beogradsku ulicu, zatim lijevo u Ilije Garašanina i u Takovsku do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Protestom se traži smjenjivanje članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, direktora BIA-e Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy s kojih se, prema tvrdnjama organizatora, "širi mržnja, nasilje i strah", i ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

Na ranijim protestima traženo je i zakazivanje sjednice parlamenta na temu sigurnosti, a sjednica je počela prošle sedmice.

Na protest pod sloganom "Srbija protiv nasilja" pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-lijevog kluba, Moramo - Zajedno i Ujedinjeni, ali je naglašeno da protest nije stranački.

federalna.ba/Beta

Srbija protesti