"Slike iz Rafaha još jedan su dokaz da je Gaza 'pakao na Zemlji'"

Slike iz Rafaha u nedjelju naveče još jedan su dokaz da je Gaza "pakao na Zemlji", objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u izraelskom bombardovanju kuća i kampa gdje borave raseljeni u Rafahu.

"Informacije koje stižu iz Rafaha o daljim napadima na porodice koje traže sklonište su užasavajuće. Postoje izvještaji o masovnim žrtvama, uključujući djecu i žene. Gaza je pakao na Zemlji. Slike od prošle večeri su još jedan dokaz tome”, navela je UNRWA na platformi X.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina su žene i djeca, a više od 80.600 je ranjeno od oktobra prošle godine, nakon napada Hamasa na Izrael.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

federalna.ba/AA

Rafah UNRWA Gaza