Skupština Kosova svečanom sjednicom obilježila 25. godišnjicu oslobođenja Kosova

Povodom 25. godišnjice oslobođenja Kosova održana je svečana sjednica Skupštine Kosova, kojoj su prisustvovali brojni gosti iz inostranstva.

Skupština je počela intoniranjem kosovske i albanske himne, te minutom šutnje za sve poginule za slobodu Kosova.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikolla, bivši generalni sekretar NATO-a Lord George Robertson, bivši šef privremene Misije OESC-ea na Kosovu ambasador William Walker, bivša predsjednica Švajcarske Michel Kalmi-Rey, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, porodica komandanta OVK-a Adema Jasharija, porodice palih boraca, veterani i invalidi OVK-a, ambasadori, predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u govoru da oslobođenje Kosova 1999. godine nije samo vojna pobjeda NATO-a i kapitulacija Srbije, već i trijumf ljudskog duha nad tiranijom i dobra nad zlom. Osmani je kazala da Kosovo zaslužuje članstvo u vojnoj organizaciji NATO, 25 godina nakon oslobođenja uz pomoć NATO-a.

„Ulazak u NATO na Kosovo, juna 1999, bio je dokaz snage međunarodne solidarnosti i univerzalne vjere naroda da bude slobodan. Sloboda je više od riječi, sloboda je srž našeg bića, vazduh koji dišemo, snovi koje smo se usuđivali da sanjamo, budućnost kojoj smo težili i za koju su se borili i dali živote naši oslobodioci”, kazala je Osmani.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je srbijanski režim imao za cilj da istrijebi albanski narod, te da se istina ne smije zaboraviti.

“Sjetimo se prošlosti, ne zaboravimo istinu, ne znači da nećemo mir. Želimo da se nepravda i okupacija više nikada ne ponove”, istako je Konjufca.

Premijer Kosova Albin Kurti naglasio je da je 25 godina, od oslobođena do danas, period u kome je kosovski narod živio najslobodnije, slobodnije nego ikada u svojoj historiji. Kurti je kazao da Kosovo želi obostrano priznaje sa susjednim državama, bez napada i diskriminacije.

“Iz historije treba izvući pouke, kao što smo to činili od tada do danas. a to se najbolje razume po geopolitičkom i geostrateškom položaju naših zemalja danas. Kao i tada i sada, Srbija stoji uz Rusiju, kao što Rusija stoji iza mnogih akcija Srbije. A naša država Kosovo, i njen narod zajedno sa Albanijom, kontinuirano je jačao svoje veze i savez sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa Velikom Britanijom, sa Nemačkom i Turskom, sa Francuskom i Italijom i sa zemljama drugih zapadnih partnera. Evropska unija je naša ciljna politička porodica, dok je NATO naša vojna sudbina”, kazao je Kurti.

Albanski predsjednik Bajram Begaj je istakao da su Albanija i Kosovo dvije države, ali jedan narod i jedan jezik, te da treba da budu zajedno, jedni uz druge.

“Albanska država osjeća zadatkom i misijom da podrži svaki napor kosovske Vlade i institucija da faktorizuju Republiku Kosovo kao državu koja poštuje ljudska prava i slobode i slijedi euroatlanski duh”, rekao je Begaj.

Bivši hrvatski predsjednik Mesić u svom obraćanju je istakao da je na Kosovu spriječen masovan zločin intervenciom međunarodne zajednice. Kazao je da potreba za anagažovanjem međunarodne zjednice u regiji još uvijek postoji, ne samo na Kosovu nego u Bosni i Hercegovini. Mesić je ocijenio da regija mora biti spremna da se suoči sa novim izazovom, koji su stari, ali rezidajnirani u nove.

“Mogu slobodno reći da je arhitektura granica u regiji završena proglašenjem nezavisnosti Republike Kosova, ali nažalost još uvijek postoje prijetnje i opasnosti od takozvanih velikodržavnih projekata. Mir i stabilnosti moraju biti naša svetinja, koji moraju osigurati prosperitet svih nas. Najbolji odgovor za sve izazove i prijetnje je euroatlanska perspektiva regije”, kazao je Mesć.

Istakao je da je pozitivan primjer, susjedne Sjeverna Makedonija koja je postala punopravna članica NATO-a, a Albanci iz te zemlje su odigrali važnu ulogu u tom procesu. Mesić je naveo da je Kosovo nesporno čimbenik mira i stabilnosti, te je izrazio uvjerenje da će mnogo brže napredovati u odnosu na druge države regije.

Povodom 25 godina od oslobođenja Kosova, održaće se i parada Kosovskih sigurnosnih snaga na bulevaru Majka Tereza u centru Prištine. U poslijepodnevnim satima najviši državni vrh Kosova priređuje svečani prijem, dok će večeras u Prištini biti održan koncert na otvorenom.

federalna.ba/AA

Kosovo Svečana sjednica skupština
Kosovo Srebrenica genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 10.07.2024 18:11
Kosovo Jim O’Brian Washington
0 10.07.2024 08:50