Skupština Kosova ratifikovala deset međunarodnih sporazuma, nakon prekida bojkota opozicije

Skupština Kosova je danas ratifikovala deset međunarodnih sporazuma, zahvaljujući prekidu bojkota od strane opozicionih poslanika.

Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma potrebna je dvo-trećinska većina ili 80 glasova od 120 poslanika.

Demokratska partija Kosova je ove nedjelje odlučila da glasa za međunarodne sporazume, ali traži da se ide na vanredne parlamentarne izbore početkom ljeta. Za većinu međunarodnih sporazuma su glasale i opozicione partije Demokratski savez Kosova i Alijansa budućnost Kosova. Među usvojenim sporazumima je i Vojni okvirni sporazum sa Turskom.

Poslanici, ipak, nisu ratifikovali sve sporazume koji su bili na dnevnom redu i koji već gotovo godinu dana čekaju na izglasavanje. Nisu usvojeni Sporazum o zajmu za program javnih finansija i ekonomskog rasta između Republike Kosovo i OPEK Fonda za međunarodni razvoj, kao ni Ugovor između Republike Kosovo i Kraljevine Danske za korišćenje kazneno-popravnih institucija u Gnjilanu u cilju izvršenja danskih kazni.

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova nisu učestvovali u glasanju za Sporazuma o sufinansiranju za izradu Projekta za izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren“, između Sjeverne Makedonije i Kosova. Oni su tražili dodatna pojašnjenja, pa je predsjednik Skupštine Glauk Konjufcae zatražio da se predmetni sporazum odloži za narednu sjednicu.

Nakon glasanja o međunarodnim sporazumima, Skupština je nastavila sa dnevnim redom na kome je oko 40 nedovršenih tačaka sa prethodnih sjednica.

federalna.ba/AA

 

 

Kosovo sjednica skupština