Skupština Brčkog usvojila zakon koji se odnosi na prevenciju i suzbijanje korupcije
(Izvor: Fena/Arhiva)

Skupština Brčkog usvojila zakon koji se odnosi na prevenciju i suzbijanje korupcije

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u četvrtak Zakon o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

Također, tijekom sjednice Skupštine je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u Brčko distriktu BiH, kao i Zakon o izmjenama zakona o plaćama i drugim naknadama pravobranitelja i zamjenika pravobranitelja u Pravobraniteljstvu Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Stručne službe Skupštine Brčkog.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da usvajanje novog Zakona o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije proizlazi iz dosadašnjih iskustava primjene važećeg Zakona, gdje se pokazala potreba određenih izmjena kako bi se poboljšao rad Ureda.

S obzirom na to da su izmjene bile obimne, kako je rekao predsjednik Skupštine, sukladno Jedinstvenim pravilima za izradu popisa nametnula se potreba za donošenjem novog Zakona.

Prilikom usvajanja Zakona o plaćama i naknadama sudaca i tužitelja u Brčko distriktu BiH, kojim se uvodi pravo na naknadu putnih troškova, nije prihvaćen prijedlog Pravosudnog povjerenstva da se utvrdi javni interes, odnosno da se to pravo uvede retroaktivno od 1. veljače 2024. godine.  

Skupština je primila k znanju specijalno izvješće - analizu realizacije preporuka ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Skupština je također raspravljala o prijedlogu Odluke o izmjeni Proračuna Brčko distrikta BiH za 2024. godinu, zaključeno je u priopćenju.

federalna.ba/Fena

Skupština Brčko Brčko distrikt BiH
Brčko distrikt BiH imovina kazne
0 18.07.2024 12:42
kamenorezačka radnja Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko protest
0 17.07.2024 18:03
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko šuma sječa šume sječa
0 17.07.2024 16:53
Brčko distrikt BiH bazeni
0 14.07.2024 19:00
čekanje šalter Javna uprava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 14.07.2024 08:58