videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Školske prometne patrole u Livnu: Mali policajci ukazivali na nepravilnosti

Auto-moto klub Livno i Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Policijskom stanicom Livno, već tradicionalno, početkom jeseni, provode prometno-preventivnu i edukativnu akciju "Počela je školska godina - zaštitimo djecu u prometu". Organizovane su i školske prometne patrole, a jedan dan s njima provela je i ekipa FTV-a iz Livna.

Mali policajci ozbiljno su shvatili posao i sudionicima u prometu, svaki u svojoj 'smjeni', ukazivali na uočene nepravilnosti i kako se trebaju ponašati u prometu.

„Da pripaze na malu djecu zato što prelaze sami preko pješačkih prijelaza, nisu imali upaljena svjetla ili su vozili prebrzo, a također nisu bili zavezani“, priča Leo Nikola Brdar, učenik 6. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Livno.

„Odlična akcija jer možemo pomoći vozačima da se usklade u vožnji i da paze na manju djecu“, dodaje Mia Vukadin, učenica 6. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Livno.

Bez obzira na opomene vozači pozdravljaju akciju:

„Dobra je akcija, treba je podržavati. Mora se paziti na djecu.“

„Baš mi je drago vidjeti ovoliki broj djece da su upoznati i s prometnim pravilima, a ujedno i mi nekad u žurbi možda neke stvari zanemarimo, zaboravimo. Sigurno da će nas to malo više osvijestiti da pripazimo dodatno, pošto je počela školska godina.“

„Nakon ove akcije idemo u škole, predavanja za djecu nižih razreda. Vidimo da djeca, da li kroz rad s učiteljima, imaju neku osnovu. To vjerojatno dođe i iz kuće, i roditelji tu skreću pozornost, a i mi iz AMK-a damo svoj mali skromni doprinos“, ističe Josip Perković, član AMK Livno i UO AMSBiH.

A sličnih prometno-preventivnih akcija trebalo bi biti i više budući da su na prometnicama Kantona 10 u prvih osam mjeseci ove godine zabilježene 542 prometne nezgode.

„Prošle godine u tom periodu imali smo 446 prometnih nezgoda. Imamo 96 prometnih nezgoda više za osam mjeseci, pogotovo u ljetnim mjesecima. Ove godine strahovito je problema bilo u mjesecu kolovozu. Imali smo čak 139 prometnih nezgoda“, naglašava Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a K10.

Tragična bilanca je pet smrtno stradalih i 118 povrijeđenih, među kojima je bilo i djece.

„Desetero je djece zadobilo ozljede, jedno teže, devet lakše. Prošle godine je bilo otprilike isto“, dodaje Vrdoljak.

Najčešći uzroci prometnih nezgoda i dalje su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, dok je na trećem mjestu korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

federalna.ba

Livno djeca u prometu prometne patrole
dječija vatrogasna olimpijada Livno vatrogasci
0 24.05.2024 18:22
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Kamešnica Livno 100 žena na Kamešnici
0 19.05.2024 11:10
vrtići Livno finansiranje
0 13.05.2024 10:24