Školska godina u Afganistanu počela bez više od milion djevojčica
(Izvor: Ilustracija/nbcnews)

Školska godina u Afganistanu počela bez više od milion djevojčica

Školska godina u Afganistanu počela je u srijedu, ali bez djevojčica kojima su talibani zabranili da pohađaju nastavu nakon šestog razreda, što je čini jedinom zemljom s ograničenjima u obrazovanju žena.

Agencija UN-a za djecu kaže da je više od milion djevojčica pogođeno zabranom. Također se procjenjuje da pet miliona djevojčica nije išlo u školu prije talibanskog preuzimanja vlasti zbog nedostatka objekata i drugih razloga.

Talibansko Ministarstvo obrazovanja obilježilo je početak nove akademske godine ceremonijom na kojoj novinarkama nije bilo dozvoljeno da prisustvuju.

U pozivima upućenim novinarima piše: "Zbog nedostatka odgovarajućeg mjesta za sestre, izvinjavamo se novinarkama".

Tokom ceremonije, talibanski ministar obrazovanja Habibullah Agha rekao je da ministarstvo pokušava "da poveća kvalitet obrazovanja vjerskih i modernih nauka što je više moguće".

Ministar je također pozvao učenike da izbjegavaju nošenje odjeće koja je u suprotnosti sa islamskim i afganistanskim principima.

Abdul Salam Hanafi, talibanski zamjenik premijera, rekao je da pokušavaju proširiti obrazovanje u "svim udaljenim područjima u zemlji".

Zabrana obrazovanja djevojčica i dalje je najveća prepreka talibana da stječu priznanje kao legitimni vladari Afganistana.

federalna.ba/AA

Afganistan školska godina djevojčice Zabrana