Skoko za Svijet: Plenković je već započeo razgovor s manjim opcijama

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om je drugoplasirana, a po mnogima je istinski pobjednik izbora Domovinski pokret jer će teško iko bez njega formirati buduću vladu Hrvatske.

Zanimljivo, bez kamera i velikih riječi, predsjednik Zoran Milanović je u objavi na društvenim mrežama rekao da će premijerski mandat dati onome ko donese 76 potpisa saborskih zastupnika.  Stoga u magazinu Svijet razgovaramo s profesorom zagrebačkog Sveučilišta, Božom Skokom.

Skoko kaže da se buduća vlada Hrvatske, tehnički gledano, može formirati bez Domovinskog pokreta i Andrej Plenković će prvo pokušati iscrpiti tu mogućnost.

„Prema neslužbenim informacijama koje imam iz izvora bliskih HDZ-u, Plenković sa svojim suradnicima već je započeo razgovarati s manjim opcijama. U tehničkom smislu to bi značilo da sve manjine kao i dosad budu uz HDZ, a onda da na svoju stranu pridobije manje opcije koje su dobile jedan ili dva mandata. Međutim, to je baš teško izvedivo. Ipak, Domovinski pokret je taj koji bi olakšao taj cjelokupni izbor“, kazao je.

S druge strane, kaže Skoko, pregovori HDZ-a s Domovinskim pokretom će biti nešto teži.

„Mislim da će se u sljedeća dva-tri dana iscrpiti mogućnost formiranja većine s malim opcijama, a tek onda pristupiti Domovinskom pokretu“, dodao je.

Objašnjava da je HDZ u ovom trenutku nepopularan za koaliranje, zato što se radi o, kako je naveo, snažnoj stranci, sveprisutnoj, i svako onaj ko uđe u koaliciju s njima izgubi svoj identitet.

„Plenković se prije sve obraća strankama koje imaju lijevi predznak. To je Matija Posavec, koji je rekao da sebe ne vidi u vladi desnog centra. Tu je i IDS koji je dosad uvijek bio u koaliciji samo sa lijevim strankama. Plenković njima želi pokazati da je HDZ proteklih godina otišao prema centru i da bi to mogla biti prirodna koalicija. Obraća se i desnim strankama – na desnici postoji veliki problem u razmišljanju – ako neko koalira s HDZ-om da jednostavno izgubi svoj identitet“, zaključio je on.

federalna.ba

Božo Skoko Svijet
Svijet
0 17.05.2024 19:58
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
raseljeni Svijet
0 14.05.2024 09:57