Skoko: Nova Evropska komisija morat će uvažiti desni centar u nekim temama

Evropa nije otišla udesno onoliko koliko se očekivalo, koliko su pokazivala istraživanja i koliko se strepilo, ocijenio je profesor zagrebačkog Sveučilišta Božo Skoko, u razgovoru za magazin Svijet.  

„Vidjeli smo porast desnice, međutim, on je daleko od onoga koliko se naslućivalo. Zapravo, dogodila nam se i dalje jedna stabilnost, jedan kontinuitet, dovoljno je pogledati Evropsku pučku stranku koja čak ima nešto više mandata nego dosad, Socijaldemokrati su ostali stabilni, jedino su pali Liberali koji su dosad bili važan koalicijski partner“, objašnjava on.

Dalje navodi da je došlo do porasta desnice u pojedinim državama, međutim, oni su fokusirani na nacionalne interese - pitanje je, kaže Skoko, na koji način će oni uspjeti zajednički artikulirati sve svoje interese.

„Možemo očekivati jedan blagi kontinuitet u vladavini Evropske unije, međutim, nova Evropska komisija će morati uvažavati stajališta birača, te će se pomaknuti prema desnom centru u nekim temama. Naučili su ponešto iz toga šta su zamjerili birači u dosadašnjoj politici“, naveo je.

U analizama teškog poraza Macronove koalicije često se ističe da su Francuzi samo u jednom odlučni – glasati protiv Macrona. S druge strane, on sada pokušava oformiti široku koaliciju koja bi se suprotstavila Le Penovoj i njezinom pokretu Nacionalno okupljanje. Upitan kakve posljedice to može izazvati, Skoko naglašava da Macron ide na sve ili ništa.

„Ovo je jedan svojevrsni rulet. Sve ovo što čini je jako riskantno. S jedne strane, može mu se dogoditi da u vladi dobije jaku desnicu i da će kohabitacija biti jako teška. S druge strane, može ovom šok terapijom utjecati na Francuze da promisle o budućnosti Francuske i EU i podržati njega. Tvrda kohabitacija može zagorčati život i usporiti Francusku i njene evropske ambicije. Ovo me sve skupa podsjeća na godinu kada je sličnu kartu zaigrao tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterrand i on je, nažalost, izgubio tu bitku, dobio je Socijaliste u vladi i ta saradnja je bila tvrda i potrajala je godinama“, kaže Skoko.

Dodaje da je jako teško predvidjeti hoće li Macronova odluka donijeti mu stabilnost ili neprijatelje koji će mu puhati za vrat.

Trampizam je postao itekako prisutan u Francuskoj i dobrom dijelu Evrope, ocijenio je Skoko.

„Ponašanje koje se smatralo neprimjerenim za jednog predsjednika, sada je postalo in. To postaje mainstream. Ako pogledamo cijeli niz desničarskih lidera u Evropi, onda vidimo da je njima uzor bio Donald Trump i da oni tu trampističku politiku nastoje afirmirati“, ističe on.

Kako navodi, u Francuskoj je specifična situacija - jer Francuzi vole izraziti nezadovoljstvo, njima malo treba da promijene svoj kurs politike, i jako su plodno tlo za takve radikalne ideje.

„Marine Le Pen jako mudro koristi svaku moguću slabost Macrona, nastoji se afirmirati, iako je ublažila politiku. Prije je govorila da će Francuska napustiti EU, ako ona preuzme vlast, sada je ublažena ta retorika, govori se o redefinisanju odnosa, što zahvata širi dio biračkog tijela, ona nastoji zagrabiti na samom centru kako bi pokazala da je Macronova politika štetna“, zaključio je Skoko.  

federalna.ba

Svijet Božo Skoko
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04