Sjeverna Koreja tvrdi da sporazum o strateškom partnerstvu s Rusijom predstavlja vojni savez
(Izvor: Ilustracija/Sputnik)

Sjeverna Koreja tvrdi da sporazum o strateškom partnerstvu s Rusijom predstavlja vojni savez

Vlasti Sjeverne Koreje poručile su da je sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu potpisan tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina pakt sličan vojnom savezu sa Sovjetskim Savezom iz perioda Hladnog rata.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javlja da je jučer potpisani sporazum uključuje obaveze o vojnoj pomoći u slučaju da jedna strana bude napadnuta i da neće sklapati sporazume s drugim zemljama protiv interesa druge strane.

“Ako jedna strana uđe u ratno stanje zbog okupacije jedne zemlje ili grupe zemalja, druga strana će mobilizirati sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju i, u skladu sa članom 51. Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i zakona Sjeverne Koreje i Rusije, bez odlaganja pružiti pomoć“, navodi se u tekstu sporazuma koji je objavio KCNA.

Član 51. Povelje UN kaže da države članice imaju pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu u slučaju oružanog napada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravio je jučer u službenoj posjeti Sjevernoj Koreji, a tokom posjete je potpisan sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu.

Putin je rekao da sporazum obećava da će druga strana pružiti vojnu pomoć ako jedna od strana bude napadnuta, ali tokom obraćanja nije koristio izraze kao što su savez ili pakt.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je pa opisao sporazum kao pakt i naglasio da su bilateralni odnosi podignuti na nivo visokog savezništva.

Sovjetski Savez i Sjeverna Koreja potpisali su Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći 1961. godine tokom Hladnog rata. Sporazum je uključivao aranžman opisan kao automatska vojna intervencija. U skladu s tim, bilo je predviđeno da, ako jedna strana bude napadnuta, druga strana bez oklijevanja pruži vojnu i drugu podršku.

federalna.ba/AA
Sjeverna Koreja Rusija vojni savez