Sjeverna Koreja tvrdi da njena najnovija podmornica može da lansira nuklearno oružje
(Izvor: Ilustracija/Reuters)

Sjeverna Koreja tvrdi da njena najnovija podmornica može da lansira nuklearno oružje

Sjeverna Koreja je danas saopštila da je nakon nekoliko godina razvoja uspjela da proizvede novu podmornicu koja ima sposobnost nuklearnog napada.

Lider Kim Jong Un opisao je ovu prekretnicu kao ključnu u njegovim naporima da izgradi nuklearno naoružanu mornaricu koja će se suprotstaviti SAD i njihovim azijskim saveznicima.

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija saopštila je da je podmornica nazvana " Hero Kim Kun Ok“  dizajnirana za lansiranje taktičkog nuklearnog oružja iz podvodnog prostora, ali se još uvijek ne zna koliko projektila može da nosi i ispaljuje.

Južnokorejski zvaničnici su skeptični da će podmornica funkcionisati na način kako je Sjeverna Koreja opisala i smatraju vjerojatno nije spremna za operativnu dužnost.

Ipak, razvoj podmornice označava da Sjeverna Koreja nastavlja da proširuje domet svog nuklearnog arsenala sa sistemima koje je teže otkriti unaprijed.

Na osnovu komentara Kim Jong Una i fotografija sjevernokorejskih državnih medija, vjerojatno je da je podmornica ista ona koju je Kim obišao 2019. godine dok je bila u izgradnji. U to vrijeme, stručnjaci su to ocijenili kao pokušaj da se nadogradi postojeća podmornica klase Romeo.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja podmornica nuklearno postrojenje