S. Koreja tvrdi da je Covid stigao na 'stranim predmetima' blizu granice
(Izvor: KCNA)

S. Koreja tvrdi da je Covid stigao na 'stranim predmetima' blizu granice

Izbijanje Covida-19 u Sjevernoj Koreji počelo je tako što su građani dodirivali "strane stvari" koje su pale u blizini južnokorejske granice, tvrde državni mediji u Pyongyangu.

Građane su pozvali na oprez oko objekata koji su možda donijeli preko granice s juga.

Godinama su aktivisti na jugu balonima letjeli preko granice kako bi slali letke i humanitarnu pomoć. Kao odgovor, Seul kaže da "ne postoji mogućnost" da je Covid mogao preći granicu na taj način.

Prema državnim medijima Sjeverne Koreje, službena istraga pronašla je dvije osobe koje su se zarazile Covidom u ranoj fazi izbijanja nakon što su došle u kontakt s neidentificiranim materijalima u blizini južnokorejske granice.

Osamnaestogodišnji vojnik i petogodišnje dijete bili su pozitivni na virus početkom aprila nakon što su pronašli predmete na brdu u Ipho-riju, kaže se.

Od tada državni mediji navode: "Zloćudni virus Covid-19...brzo se proširio u DNRK (Sjeverna Koreja)." Kao rezultat istrage, ljudi u zemlji su upućeni da "oprezno postupaju sa stranim stvarima koje dolaze vjetrom i drugim klimatskim pojavama i balonima u područjima duž crte razgraničenja i granica".

Upućuju se svi koji primijete neobičan predmet da ga odmah prijave kako bi ga hitna protuepidemijska ekipa brzo uklonila.

Iako se u izvještaju ne spominje izravno Južna Koreja, Ministarstvo ujedinjenja Seula oštro je poreklo objašnjenje Sjevera o tome kako je Covid mogao ući u zemlju.

Zatvorena granica između Koreja jedna je od najstrože čuvanih na svijetu, no prebjezi i južnokorejski aktivisti već godinama puštaju balone preko granice s protusjevernokorejskim porukama.

Od kraja aprila Sjeverna Koreja bori se s eksplozivnim valom od 4,7 miliona slučajeva "groznice", za koje se vjeruje da su netestirane Covid infekcije. Kim Jong-un opisao je izbijanje u maju kao najveće "previranje koje je pogodilo našu zemlju od osnutka", izvijestili su državni mediji.

Sve do ove godine ova povučena nacija je tvrdila da je potpuno bez Covida - iako neki stručnjaci vjeruju da je virus možda cirkulirao i prije.

Njena populacija od 25 miliona ranjiva je zbog nedostatka programa vakcinacije i lošeg zdravstvenog sistema, iako su se posljednjih sedmica pojavili medijski izvještaji da je Pyongyang prihvatio ponudu vakcina kineske proizvodnje. Nije jasno koliko je Sjevernokorejaca do sada vakcinisano, ako ih je uopće bilo.

U posljednjih nekoliko sedmica dužnosnici kažu da je broj novih slučajeva dramatično pao, ali mnogi sumnjaju da vlada prijavljuje premale prave brojke.

Izbijanje je počelo nekoliko mjeseci nakon što je Sjever ublažio strogu blokadu svoje granice s Kinom - s teretnim vozovima koji su ponovno počeli prometovati između dvije zemlje prvi put od početka 2020.

Nije jasno koliko je Sjevernokorejaca do sada vakcinisano, ako ih je uopće bilo.

U posljednjih nekoliko sedmica dužnosnici kažu da je broj novih slučajeva dramatično pao, ali mnogi sumnjaju da vlada prijavljuje premale prave brojke.

Izbijanje je počelo nekoliko mjeseci nakon što je Sjever ublažio strogu blokadu svoje granice s Kinom - s teretnim vozovima koji su ponovno počeli prometovati između dvije zemlje prvi put od početka 2020. Svaka sugestija da je virus mogao ući u zemlju na ovaj način, pogotovo jer se Kina suočava s ozbiljnom epidemijom varijante Omicron, pokrenula bi teška i diplomatski osjetljiva pitanja, rekao je stručnjak za Sjevernu Koreju profesor Lim Eul-chul za novinsku agenciju Reuters.

"Da su zaključili da je virus iz Kine, morali bi pooštriti mjere karantene na graničnom području u daljnjem nazadovanju trgovine Sjeverne Koreje i Kine", rekao je.

federalna.ba/BBC

Sjeverna Koreja koronavirus
Svijet Rusija Sjeverna Koreja
0 15.09.2023 18:53
Sjeverna Koreja podmornica nuklearno postrojenje
0 08.09.2023 12:17
Jake Sullivan Sjeverna Koreja Rusija oružje
0 06.09.2023 10:20
Sjeverna Koreja nuklearni napad
0 03.09.2023 09:07
Sjeverna Koreja
0 02.09.2023 09:06
Japan Sjeverna Koreja sankcije
0 01.09.2023 11:29