Sjeverna Koreja razmatra ublažavanje mjera protiv epidemije 'groznice'

Sjeverna Koreja razmatra ublažavanje mjera protiv epidemije 'groznice'

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un razgovarao je danas sa visokim sjevernokorejskim zvaničnicima o ublažavanju strogih mjera protiv širenja bolesti sa "simptomima groznice", koju mnogi stručnjaci u svijetu smatraju epidemijom koronavirusa. Kako prenose državni mediji Sjeverne Koreje, Kim i drugi zvaničnici su na sastanku Politbiroa "pozitivno ocijenili pandemijsku situaciju koja je pod kontrolom i sve bolja širom zemlje".

Oni su također razmotrili pitanje efikasne i brze koordinacije, kao i "primjenu antiepidemijskih propisa i preporuka", imajući u vidu da je trenutna situacija "stabilna".

Sjeverna Koreja je danas zvanično registrovala još 89.500 pacijenata sa simptomima groznice, što ukupan broj takvih slučajeva podiže na 3,4 miliona. Vlasti nisu objavile da li je bilo još smrtnih slučajeva.

Mnogi zdravstveni stručnjaci izvan Sjeverne Koreje ocjenjuju da su slučaji bolesti sa groznicom u Sjevernoj Koreji, zapravo, slučajevi covid-19, smatrajući da vlasti znaju da razlikuju covid-19 od groznice izazvane drugim zaraznim bolestima. Od početka epidemije 12. maja, Sjeverna Koreja je objavljivala samo dnevni broj pacijenata sa simptomima groznice, ali ne onih zaraženih koronavirusom, zbog nedostatka testova kojim bi bila potvrđena zaraza.

Stručnjaci izvan Sjeverne Koreje smatraju da zemlja umanjuje stopu smrtnosti kako bi spriječila političke posljedice po Kima. Oni kažu da bi u Sjevernoj Koreji trebalo da bude mnogo više smrtnih slučajeva, jer je njenih 26 miliona stanovnika većinom nevakcinisano protiv bolesti covid-19 i zato što zemlja nema kapaciteta za liječenje pacijenata u kritičnom stanju.

Drugi sumnjaju na to da su vlasti Sjeverne Koreje pretjerale u vezi sa brojem slučajeva sa simptomima groznice, kako bi ojačale kontrolu nad stanovništvom.

Sjeverna Koreja je zbog epidemije uvela karantin širom zemlje, izolaciju svih radnih i stambenih jedinica i zabranu na međuregionalna putovanja.

Još su dozvoljene ključne poljoprivredne, građevinske i druge industrijske aktivnosti, ali su pojačane restrikcije podstakle zabrinutost u vezi sa snabdijevanjem hranom.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja Covid19
Sjeverna Koreja Kim Jong-un ograničenja koronavirus
0 11.08.2022 10:11
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 10.08.2022 11:44
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Južna Koreja
0 10.08.2022 09:34
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17
koronavirus Covid19 Njemačka virus mjere
0 08.08.2022 12:58
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 08.08.2022 10:13