Sjeverna Koreja protjerala američkog vojnika Travisa Kinga

Sjeverna Koreja protjerala američkog vojnika Travisa Kinga

Američki vojnik Travis King, koji je u srpnju prebjegao u Sjevernu Koreju, nalazi se u američkom pritvoru nakon što ga je Pyongyang protjerao.

Dužnosnici američke administracije potvrdili su da je King prebačen u američki pritvor u Kini, prenosi BBC.

23-godišnji vojnik, specijalist za izviđanje, prebjegao je u Sjevernu Koreju u srpnju, a korejski mediji tada su javili da je pobjegao zbog "nehumanih postupaka" i rasizma unutar američke vojske.

Ranije u srijedu, državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila je da je zemlja odlučila deportirati Kinga, bez daljnjih pojedinosti.

King je unovačen u siječnju 2021. godine, a prije nego je pobjegao u Sjevernu Koreju proveo je dva mjeseca u pritvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad.

Iz pritvora je pušten 10. srpnja i trebao se vratiti u SAD radi disciplinskog postupka, ali je uspio napustiti zračnu luku i pridružiti se turističkoj ekskurziju pri obilasku snažno čuvane demilitarizirane zone između dviju Koreja, odakle je pobjegao.

Glasnogovornik Pentagona, brigadir general Patrick Ryder, zahvalio je švedskoj i kineskoj vladi na pomoći u osiguranju oslobađanja Kinga.

Budući da SAD i Sjeverna Koreja nemaju diplomatske odnose, švedsko veleposlanstvo u Pyongyangu tradicionalno pregovara u ime SAD-a.

Glasnogovornik švedskog veleposlanstva potvrdio je da je zemlja djelovala kao zastupnik SAD-a tijekom pregovora.

Kingova obitelj ranije je američkim medijima izjavila da je Travis King doživio diskriminaciju dok je služio u američkoj vojsci i da mu je mentalno zdravlje narušeno tijekom dvomjesečnog pritvora u Južnoj Koreji.

federalna.ba/Fena

Travis King Sjeverna Koreja