Sjeverna Koreja priznala Donjeck i Lugansk

Sjeverna Koreja priznala Donjeck i Lugansk

Sjeverna Koreja priznala je danas dvije otcijepljene "narodne republike" u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija kao nezavisne države, saopćili su separatistički čelnik i ruska državna novinska agencija.

Ovim potezom Sjeverna Koreja postaje tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva otcijepljena entiteta, Narodnu Republiku Donjeck (DPR) i Lugansku Narodnu Republiku (LPR), u ukrajinskoj regiji Donbas.

U objavi na svom Telegram kanalu, čelnik DPR-a Denis Pushilin rekao je kako se nada "plodonosnoj saradnji" i povećanju trgovine sa Sjevernom Korejom, izoliranom državom s nuklearnim oružjem udaljenom više od 6500 kilometara.

Ambasada DPR-a u Moskvi objavila je na svom Telegram kanalu fotografiju ceremonije na kojoj je ambasador Sjeverne Koreje u Moskvi Sin Hong-chol uručio potvrdu o priznanju ambasadorici DPR-a Olgi Makejevoj, piše Reuters.

Ambasada Sjeverne Koreje u Moskvi potvrdila je u srijedu da je priznala nezavisnost oba entiteta, kasnije je izvijestila ruska novinska agencija TASS.

Rusija, koja podržava regije od 2014., priznala ih je uoči svoje invazije na Ukrajinu u potezu koji su Kijev i Zapad osudili kao nezakonit.

federalna.ba/Fena

Sjeverna Koreja Ukrajina Lugansk Donjeck