Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete kratkog dometa
(Izvor: EPA/JEON HEON-KYUN)

Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete kratkog dometa

Sjeverna Koreja ispalila je danas u more dva projektila, za koje se sumnja da su balističke rakete, objavila je vojska Južne Koreje. 

Ovo je četvrto sjevernokorejsko lansiranje projektila ove godine u očiglednoj demonstraciji vojne moći u vrijeme zastoja razgovora sa SAD i zatvorenih granice zbog pandemije koronavirusa.

Združeni generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je Sjeverna Koreja vjerovatno lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa u oblasti Sunana, gdje se nalazi međunarodni aerodrom Pyongyang.

Projektili su lansirani u razmaku od četiri minuta jutros i letjeli su brzinom oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 42 kilometara prije nego što su sletjeli u vode kod sjevernokorejske sjeveroistočne obale, navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Američka Komanda za Indo-Pacifik navela je da rakete ne predstavljaju neposrednu opasnost za osoblje i teritoriju SAD niti za njihove saveznike ali je ukazala na destabilizirajući uticaj "nelegalnog" programa naoružanja Sjeverne Koreje.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da su rakete pale izvan japanske "ekskluzivne ekonomske zone", a glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno osudio je ove akcije Sjeverne Koreje, navodeći da su prijetnja miru.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in, koji je u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozvao je zvaničnike svoje zemlje da ulože najveće napore da osiguraju stabilnost na Korejskom poluostrvu, saopšteno je iz njegove kancelarije. Navodi se, također, da su članovi predsjedničkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost ukazali na potrebu da se o tome razgovora sa Pyongyangom.

Sjeverna Koreja je, po navodima njenih vlasti, izvršila testove hipersonične rakete 5. i 11. januara, kao i probno ispaljivanje balističke rakete sa voza u petak kao odgovor na nove sankcije koje je uvela administracija predsjednika SAD Josepha Bidena prošle nedjelje zbog nastavka testiranja projektila.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja lansiranje balistička raketa
žrtve groznica Sjeverna Koreja koronavirus Covid19 virus pandemija
0 14.05.2022 08:43
Zhao Lijian Kina Sjeverna Koreja pandemija koronavirus žrtve Covid19 virus
0 12.05.2022 20:50
Sjeverna Koreja farme vladini zvaničnici
0 05.05.2022 09:06
Sjeverna Koreja testiranje balistička raketa Pyongyang Kim Jong-un
0 04.05.2022 07:42