Sjeverna Koreja će upotrijebiti nuklearno oružje ako Jug napadne

Sjeverna Koreja će upotrijebiti nuklearno oružje ako Jug napadne

Sjeverna Koreja se protivi ratu, ali bi bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako Južna Koreja napadne teritorij Sjevera, kazala je u utorak Kim Yo Jong, moćna sestra čelnika Kim Jong Una.

Kim Yo Jong, visoka dužnosnica u vladi i vladajućoj stranci, kazala je da je "vrlo velika pogreška" to što je južnokorejski ministar odbrane spominjao napad na Sjever, javila je državna novinska agencija KCNA.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Wook rekao je u petak da vojska njegove zemlje ima niz projektila sa značajno poboljšanim dometom, preciznošću i snagom te sposobnošću da precizno i brzo pogodi bilo koju metu u Sjevernoj Koreji.

Obje Koreje povećale su vojnu snagu nakon što je Sjeverna Koreja ove godine probno ispalila niz sve snažnijih projektila. Dužnosnici u Seulu i Washingtonu također strahuju da se možda priprema nastavak testiranja nuklearnog oružja  prvi put od 2017. godine zbog zaustavljenih pregovora.

Kim i još jedan sjevernokorejski dužnosnik dali su ranije izjave u kojima osuđuju Suhove primjedbe i upozorili da će Pyongyang uništiti glavne ciljeve u Seulu ako Jug poduzme bilo kakvu "opasnu vojnu akciju", javio je danas Reuters.

Kimine kritike najvjerojatnije su usmjerene na novoizabranog predsjednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola, koji je pozvao na snažniju odbranu od prijetnji Sjeverne Koreje, rekla je Rachel Minyoung Lee, analitičarka iz američkog 38 North Projecta, koji prati Sjevernu Koreju.

Delegacija Yoonovog tima boravila je ove sedmice u Washingtonu kako bi se sastali s američkim dužnosnicima, koji su ponovili predanost odbrani Južne Koreje, navedeno je u saopćenju američkog State Departmenta u utorak.

Kim je u utorak kazala da se Pyongyang protivi ratu, koji bi poluotok ostavio u ruševinama, te da Južnu Koreju ne vidi kao svog glavnog neprijatelja.

- Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kojeg razloga - bez obzira je li zaslijepljena pogrešnom procjenom ili ne - odluči za takvu vojnu akciju kao što je 'preventivni udar' koju promovira Suh Wook, situacija će se promijeniti. U tom slučaju će i sama Južna Koreja postati meta - dodala je.

Ako južnokorejska vojska napadne teritorij Sjeverne Koreje, suočit će se s "nezamislivo strašnom katastrofom" i nuklearnom borbenom snagom Sjevera, kazala je Kim, napominjući da Jug može izbjeći ovu sudbinu odbacivanjem “sanjarenja" o pokretanju preventivnog napada na nuklearno naoružanu državu.

federalna.ba/Fena

 

Sjeverna Koreja Južna Koreja nuklearno oružje