RS opozicija ne prisustvuje, SNSD u sali kako bi glasali za smjenu Podžića

Sa zakašnjenjem od pola sata u Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojoj prisustvuje 28 od ukupno 42 zastupnika. Kako javlja reporterka FTV Dejana Regoje, zastupnici iz SNSD-a ušli su u salu ali samo kako bi glasali za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića.

U obrazloženju predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije zašto je tražio smjenu ministra Podžića je kazao: "Moja odluka je rezultat konkretne odluke ministra Podžića o otkazivanju vojne vježbe Oružanih snaga i vojske Srbije. To nije moja lična odluka, niti usmjerena protiv stranke iz koje ministar Podžić dolazi. Poštovane kolege poslanici, znate da ta odluka nije donijeta u kabinetu ministra i da stvarni razlozi nisu epidemiološka situacija".

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je kako su predstavnici te stranke danas došli na sjednicu Predstavničkog doma PS BiH samo da podrže odluku o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine koju je inicirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Imputacije o blokadama pričajte to vam niko neće zabraniti, ali pravna i politička argumentacija je na strani onih koji se pozivaju na Ustav na kojem jedino može i treba da funkcionira Bosna i Hercegovina", poručila je Novaković-Bursać.

U obraćanjima, većina zastupnika iz FBiH, kao što su Zukan Helez iz SDP-a, te Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte, pozivali su kolege iz entiteta RS da prestanu sa blokadama institucija BiH i da se vrate radu u institucijama BiH, a ne da to "čine pod krinkom inicijative o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića".

Kako je za FTV kazao Nenad Nešić nakon sastanka sa Nebojšom Radmanovićem opozicija neće prisustvovati sjednici. "Što se tiče naših plata mi ćemo svoje račune podnijeti građanima naredne godine na izborima. Ako nismo dobro radili oni će nas kazniti. Ono što be brine da u ovom trenutku u Federaciji ne postoji opozicija. Vidjeli ste nedavno da je SDP-ov Mijatović dočekao Izetbegovića u Banjaluci. Mi kada sjednemo sa Dodikom mi smo Dodikovi igrači, pa jesu li onda on Bakirovi igrači? Ja kada ne učestvujem u radu Parlamenta BiH ja branim interese Republike Srpske. Zvaničan poziv za dolazak Schmidta nisam dobio, a ako dobijem prvo ću se usaglasiti da SDS i PDP da li dolazimo ili ne", dodao je Nešić.

Lider SDS-a, Mirko Šarović je kazao da SNSD radi svoj dio posla, te da oni u tome neće učestvovati. "Ušli bismo u salu da je na dnevnom redu smjena cijelog Savjeta ministara BiH jer je u ovo najgori saziv Savjeta ministara BiH", smatra Šarović.

"Mi nemamo nikakav poziv o obraćanju visokog predstavnika u Parlamentu BiH. A, mi imamo svoj raniji stav o visokom predstavniku. Da li dolazimo ili ne odlučićemo neposredno prije te sjednice", dodao je on. Šarović je rekao i kako ih je Radmanović zvao na kafu, te da ih nije ubjeđivao da dođu na sjednicu nego je htio da čuje njihov stav.

Branislav Borenović je kazao kako je za ovo stanje i nametnuti Inzkov zakon kriva vladajuća koalicija SNSD, SDA i HDZ BiH. "Zato je potrebno napraviti unutrašnji dogovor, konsenzus kako da prevaziđemo ovu krizu. Ako su se dogovorili oko NATO puta, fotelja, ne vidim razlog zašto se ne bi dogovorili oko nečega poput ovog pitanja", smatra Borenović i dodaje: "Ovo što je uradio Podžić je neuspjeh Predsjedništva BiH i pokušava se predstaviti kao nacionalna briga. To je farsa. Treba smjeniti sve ministre, znane i neznane. Ja ih pola i ne znam, imena im čak ne znam."

Prije početka sjednice održana je i sjednica proširenog kolegija, nakon koje je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Denis Zvizdić izjavio kako je odobren zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta za obraćanje pred državnim zastupnicima. Sjednica na kojoj se očekuje obraćanje visokog predstavnika trebala bi biti održana u četvrtak.

Kako je pojasnio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, do početka sjednice niko od zastupnika nije opravdao svoj izostanak.

"Mi imamo kvorum za rad i možemo početi sa sjednicom", pojasnio je Zvizdić.

Na sjednici, između ostalog, treba da bude razmatrana i inicijativa predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

federalna.ba/Dejana Regoje/AA

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
Dom naroda FBiH sjednica
0 09.06.2022 13:04
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izmjene Izbornog zakona
0 07.06.2022 08:30
Vijeće ministara BiH Bisera Turković sjednica
0 31.05.2022 14:03
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 31.05.2022 10:57
Dom naroda FBiH sjednica
0 26.05.2022 15:38