videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Sjednica Predsjedništva PDP-a: Dramatično, ali ne predramatično

Javnost dugo sa većim zanimanjem nije pratila sjednicu predsjedništva neke stranke, kao današnju PDP-a. Razlog za to je sukob nekoliko visokopozicioniranih članova PDP-a, ali i optužbe da su pojedinci odustali od opozicionog kursa. Posvađalo ih je pitanje na koje će uskoro morati dati odgovor s obzirom na to da je izborna godina - ko će iz zaraćenog trojca podnijeti kandidaturu za gradonačelnika Banje Luke?

Duže od četiri sata trajala je sjednica Predsjedništva PDP-a. Dramatično, ali ne predramatično - poruka je jednog od članova Predsjedništva dok je još trajala sjednica. Prije sjednice, u centru pažnje sukob Draška Stanivukovića i Igora Crnatka. Crnadak je u više navrata optužio Stanivukovića da je odustao od svog opozicionog načina borbe, ali i da je najavio kandidaturu za gradonačelnika prije odluke organa stranke. Prije sastanka, pomirljivi tonovi. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je sve dignuto na nepotrebno visok nivo, da su takve stvari uobičajene u politici, ali da problema nema: „PDP apsolutno ostaje privržen svojim opozicionim djelovanjem protiv vladajućeg režima. Ne postoji ni promil šanse da neko nekoga prevodi bilo gdje“.

Stanivuković pravda najavu kandidature prije vremena voljom mjesnih odbora. Odbija i tvrdnje da sve više sarađuje sa Miloradom Dodikom kao i da će biti skriveni kandidat SNSD-a: „Neko ima pamflet politiku da to priča ali oni koji to pričaju - štete više opoziciji. Moja poruka je - imate dva načina da pobijedite režim. Jedno je da kritikujete - i to je dobro kad ste opozicija, a drugi je da mijenjate vlast svojim rezultatima. Ja mislim da je najbolja kombinacija i jedno i drugo“.

Igor Crnadak se danas nije obratio medijima. Jučer je rekao da on nema lični problem sa Stanivukovićem: „PDP će odlučivati samo o jednoj stvari - da li nastavlja na bazi podrške koju već više ciklusa dobija od Banje Luke ili će prijeći na drugu stranu?“.

Analitičari podsjećaju da je Stanivuković požurio sa kandidaturom i prije četiri godine. Razlika danas je u tome što ima manju podršku opozicionih kolega, ali i opozicionih glasača, smatra Stefan Blagić: „Tada mu je prošlo, ja ne sumnjam da bi mu prošlo i ovaj put da on nije napravio radikalan zaokret u svojoj politici“.

Inače, sjednica Predsjedništva PDP-a bila je zatvorena za javnost. Nakon sjednice, medijima se nije obratio niko od glavnih aktera sukoba unutar stranke. Za subotu je već zakazana sjednica Glavnog odbora te stranke. Nezvanično, o kandidatu za gradonačelnika Banje Čuke će odlučivati Gradski odbor u konsultacijama sa predsjednikom stranke Branislavom Borenovićem i počasnim predsjednikom Mladenom Ivanićem.

federalna.ba

PDP Draško Stanivuković Igor Crnadak Branislav Borenović
Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković
0 09.04.2024 21:15
PDP Draško Stanivuković
0 08.04.2024 18:12
Rezime Branislav Borenović
0 12.03.2024 18:03
Mreža Igor Crnadak PDP Draško Stanivuković Jelena Trivić
0 05.03.2024 22:03