Sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije: Podržana inicijativa Nihada Omerovića

Sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije: Podržana inicijativa Nihada Omerovića

Na desetoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u daljnju parlamentarnu proceduru upućena modifikovana poslanička inicijativa Nihada Omerovića, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

- Predstavnički dom PSBiH predlaže Savjetu ministara BiH i Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH da se, poštujući zakon i druge propise, na period od godinu dana obustavi primjena Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj 20/23), te da se za to vrijeme urade neophodne analize u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Direkcijom za civilno vazduhoplovstvo BiH, kako bi se došlo do najadekvatnijeg rješenja - citat je iz Omerovićeve inicijative.

Na sjednici su primljeni k znanju izvještaji o radu institucija Bosne i Hercegovine nad kojima Komisija provodi parlamentarni nadzor, i to: Izvještaj o radu Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine za 2022. godinu te Izvještaj o radu Regulatorne agencije za komunikacije za 2021. godinu.

Uz Izvještaj o radu Regulatorne agencije za komunikacije za 2021. godinu, usvojen je zaključak kojim Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH traži od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana Komisiji dostavi sveobuhvatnu informaciju o razlozima i statističkim podacima koji opravdavaju donošenje odluke direktora kojom su sektori Banja Luka i Mostar polovinom 2021. dobili po četiri nove unutrašnje organizacione jedinice, i to odsjeke za: telekomunikacije, emitovanje, radiokomunikacije te opšte i finansijske poslove. Takođe, informacija treba da sadrži i Podatke o nacionalnoj zastupljenosti rukovodećih zaposlenika i šefova unutrašnjih organizacionih jedinica i to: podatke za dan  01. 01. 2016. godine, kao i posebno podatke za dan 01.08.2023. godine; te također Podatak o tome da li je Savjet ministara Bosne i Hercegovine odobrilo Regulatornoj agenciji da u 2022. godini za regulatorni dodatak na redovnu platu isplati iznos od 640 hiljada KM?“, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

PSBiH