Delegati Doma naroda dali saglasnost za ratifikaciju 11 sporazuma
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Delegati Doma naroda dali saglasnost za ratifikaciju 11 sporazuma

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je davanjem saglasnosti delegata na jedanaest sporazuma BiH s međunarodnim subjektima od kojih su neki Evropska unija i internacionalne banke, radi realizacije različitih projekata vezanih za izgradnju i unapređenje cestovne ili željezničke infrastrukture u BiH, za zdravstvo i energetske projekte, kao i za registraciju nekretnina i unapređenje kvaliteta zraka.

Dva od ovih sporazuma koje treba ratificirati su međudržavnog karaktera, a predviđeno je da to bude sa Srbijom i Crnom Gorom. Odnose se na finansiranje aktivnosti iz programa prekogranične saradnje u periodu 2021-2027. godine. Treba da ih ratificiraju Evropska komisija uime Evropske unije te uime BiH Direkcija za evropske integracije, a uime vlada Srbije i Crne Gore, Ministarstvo za evropske integracije odnosno crnogorska Kancelarija za evropske integracije.

Osim što je dao saglasnost za ratificiranje navedenih akata, Dom naroda je danas većinom glasova podržao također da u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta budu imenovani Nenad Ponorac, Dženita Ljuca, Ivo Čolak i Vedad Smailagić.

Podržao je i osnivanje privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine za imenovanje jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije. U navedenu parlamentarnu privremenu komisiju, iz Doma naroda su imenovani Marina Pendeš, Sredoje Nović i Kemal Ademović, dok su iz Predstavničkog doma ranije predloženi Predrag Kožul, Ermina Salkičević Dizdarević i Sanja Vulić.  

Također je odobreno imenovanje privremene zajedničke parlamentarne komisije za provođenje procedure imenovanja člana Nezavisnog odbora za praćenje uslova boravka i poštivanja ljudskih prava osoba koje izdržavaju zatvorske kazne ili druge mjere izrečene sudski u krivičnim postupcima. U ovu komisiju su iz Doma naroda imenovani Šefik Džaferović, Zdenko Ćosić i Snježana Novković Bursać, a ranije iz Predstavničkog doma Darijana Filipović, Aida Baručija i Miroslav Vujičić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je na početku današnje sjednice Zakon o izmjenama zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je i Zakon o izmjeni zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač također Predstavnički dom.

Predsjedavajući Kemal Ademović je obavijestio delegate da je Kolegij Doma naroda, djelujući kao komisija, postigao saglasnost o ovim prijedlozima zakona u drugom čitanju, čime se oni smatraju usvojenim.

U prvom dijelu zasjedanja podržani su i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, kao i Izvještaj – praćenje realizacije preporuka revizije učinka –„Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama Bosne i Hercegovine“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH te Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: ”Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru provođenja planova integriteta”, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Dom naroda danas nije usvojio Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH niti Izvještaj CIK-a o provođenju Općih izbora 2022. godine.

Zatvarajući današnju sjednicu, predsjedavajući Doma Kemal Ademović najavio je narednu redovnu za drugu polovinu januara 2024. ne isključujući mogućnost da će u međuvremenu biti održana  hitna sjednica.

federalna.ba/Fena

Dom naroda BiH
Ured EU u BiH Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 10.02.2024 12:20
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH Dom naroda BiH
0 31.01.2024 20:32
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30
Dom naroda Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH PSBiH Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 20:15