Sjedinjene Džave neće nastaviti ekonomsku pomoć Sudanu
(Izvor: EPA-EFE/STRINGER)

Sjedinjene Džave neće nastaviti ekonomsku pomoć Sudanu

Sjedinjene Države neće nastaviti ekonomsku pomoć Sudanu koja je obustavljena  nakon vojnog udara ukoliko se ne okonča nasilje i obnovi se vlada pod civilnim vodstvom, navodi se u saopćenju koje je objavila američka ambasada u Khartoumu u četvrtak.

Saopćenje, koje je objavljeno tokom posjete Sudanu dvoje visokih američkih diplomata, navodi da će Sjedinjene Države “razmotriti mjere na ustanovljavanju odgovornosti pojedinaca za neuspjehe u procesu političke tranzicije” i stvaranja “miroljubivog okruženja” za njeno odvijanje. U saopćenju se ne pominje šta bi takve mjere mogle uključivati.

Tokom posjete, pomoćnica državnog sekretara Molly Phee i specijalni izaslanik za Rog Afrike David Satterfield pozvali su na nezavisnu istragu pogibija i ranjavanja ljudi koji su protestovali protiv vojske nakon puča izvedenog 25. oktobra.

- Oni su snažno osudili nesrazmjernu upotrebu sile protiv demonstranata, posebno korištenje bojeve municije, seksualnog nasilja i prakse selektivnih hapšenja – navodi se u saopćenju.

Sudanske vlasti tvrde da su miroljubive demonstracije dopuštene i da će svi prekršaji protiv demonstranata biti istraženi. Oktobarski vojni udar prekinuo je tranziciju pokrenutu nakon svrgavanja bivšeg čelnika Omara al-Bashira u ustanku u 2019. godine, i trebao je dovesti do demokratskih izbora, prenosi Reuters

federalna.ba/Fena

SAD Sudan nasilje pomoć
helikopter Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Oružane snage BiH SAD
0 28.05.2023 11:20
Kevin McCarthy Joe Biden SAD
0 28.05.2023 10:21