Sjedinjene Države će u petak objaviti 'veliki paket' sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Sjedinjene Države će u petak objaviti 'veliki paket' sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Sjedinjene Države će u petak objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dvogodišnjeg rata u Ukrajini, izjavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Paket će "držati Rusiju odgovornom za ono što se dogodilo gospodinu Navalnom" i za njene postupke tokom rata u Ukrajini, rekao je Kirby, ne iznoseći detalje o mjerama sankcija.

Obraćajući se novinarima na konferencijskom pozivu, Kirby je rekao da Sjedinjene Države vrše pritisak na Rusiju za "potpunu transparentnost" o tome kako je Navalny umro prošlog petka u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Zatvorska služba je tada saopćila da je Navaljni pao u nesvijest nakon šetnje i umro. Američki predsjednik Joe Biden okrivio je ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države su već uvele široku lepezu sankcija u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu 2022.

- Koju god priču je ruska vlada odlučila ispričati svijetu, jasno je da su predsjednik Putin i njegova vlada odgovorni za smrt gospodina Navaljnog - rekao je Kirby.

Kirby je rekao da je američka ambasada u Moskvi tražila više informacija o smrti Navaljnog, "ali je teško doći do tačke u kojoj možete biti sigurni u ono što bi Rusi rekli o njegovoj smrti".

federalna.ba/Fena

SAD Rusija Ukrajina sankcije