Sjećanje na tragično stradalu djecu u Čekaluši

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije nevino stradalih civila odnosno djece u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33, poginulo je pet naših sugrađana, od kojih je troje djece.

Na mjestu stradanja nevinih sugrađana porodice stradalih i predstavnici vlasti su ispred spomen-ploče položile cvijeće i minutom šutnje te učenjem Fatihe odale dužnu počast u znak trajnog sjećanja na naše nastradale sugrađane.

U ime Općine Centar cvijeće su položili Amra Hašimbegović-Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te Nisveta Cocalić, sekretar Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“.

Kako su naveli svjedoci tog dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade na pomenutoj adresi. Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Adnan Hodžić (12) i njegov brat Mirza (11), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid).

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica se zahvalio na dolasku kako bi se obilježila još jedna godišnjica stradanja najmlađih stanovnika Sarajeva.

–Ovo je jedna u nizu aktivnosti njegovanja kulture sjećanja na stradanja naših najmilijih posebno najmlađih. Moramo ustrajati na ovome posebno zbog budućih naraštaja koji trebaju da znaju šta se to dešavalo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini početkom devedesetih godina. Ovo je mjesto na kojem se desio jedan strašan zločin, objasnio je Grabovica.

Današnjem polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti nevino stradalim sugrađanima također su prisustvovali i položili cvijeće članovi Udruženja civilnih žrtava rata „Svjetlost“, te učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu i Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, saopćeno je iz Općine Centar.

federalna.ba

Čekaluša stradanje djece godišnjica
Manjača logor godišnjica subota
0 16.11.2023 12:56
godišnjica ubistvo učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika
0 09.11.2023 14:30
Hajrudin Mešić obilježena godišnjica
0 30.10.2023 13:37
Alija Izetbegović mezarje godišnjica
0 19.10.2023 12:53