videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Sistematskih nema od sredine devedesetih, danas nedostaje policajaca

Nakon tragičnog događaja u Tuzli, sve se glasnije postavlja pitanje tko brine o našoj sigurnosti i koliko su policajci spremni odgovoriti na brojne izazove njihova posla. Takva pitanja postavljaju se i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji godinama muku muči s manjkom policijskoga kadra. Ispod radara prolazila je činjenica da je zadnji organizirani sistematski pregled policajaca u HNK-a bio sredinom devedesetih godina.

Od tada pa do danas, sistematske preglede obavljaju tek novouposleni policajci u sklopu natječajne procedure, premda su redoviti pregledi utvrđeni i pravilnicima.

„Radi se o jednom od najodgovornijih, najtežih i, po meni, najstresnijih poslova - neophodno je da se jedan policajac, jedan operativac neprekidno na takav način nadzire. Po našim pravilnicima, sistematski pregledi bi se obavljali svakih 5 godina za pripadnike temeljne policije, a svake 2 godine za pripadnike policije za operativnu podršku, odnosno specijalnu policiju“, objašnjava ministar unutarnjih poslova HNK-a Marijo Marić (HDZ BiH).

Uz ostalo, i to je jedna od posljedica višegodišnjeg nepostojanja policijskoga komesara. Policiju, kažu u Sindikatu, raduje vijest o osiguranju sredstava za redovite sistematske preglede.

„Mi smo imali jedan psihotest koji smo radili u Ministarstvu i mislim da bi to bila neka vodilja za budućnost, da se nastavi s tim radnjama, da se nastave ta psihotestiranja i samim tim mislim da bi kroz to došli do određenih podataka kada je u pitanju eventualno neka bolest ili slično tome“, izjavio je Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK-a.

U proračunu za ovu godinu za sistemstske preglede osigurano je 100 tisuća maraka. Predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač (HDZ BiH) podsjeća kako su tu i sredstva za dodatno zapošljavanje policijskih službenika, a što je trenutno veliki problem u funkcioniranju same policije.

Trenutačno ih nedostaje 380. I za Sindikat i za čelne ljude MUP-a to je jedan od ključnih problema u funkcioniranju sigurnosnog sustava. Na obuci je 160 kadeta, dio već obavlja praktičnu nastavu, te bi u lipnju mogli biti u policijskim upravama. Uskoro će biti objavljen natječaj za prijem još 125 policijskih službenika

„Zašto kažem da je problem jedan koji je zaista jest proces i latentno krije jednu opasnost - što ćemo kroz naredne dvije godine opet doći u situaciju da veliki broj policijskih službenika odlazi u mirovinu, stječu uvjete za prestanak radnog odnosa, umirovljenje i onda smo opet tu negdje“, upozorava ministar Marić.

No, nedostatak policijski službenika nije specifičan samo za HNK. Riječ je o kroničnom problemu u svim policijskim strukturama u našoj zemlji

„Sve i u jednoj policijskoj agenciji u BiH - i na lokalnoj razini i na etnitetskoj i na državnoj razini. Graničnoj policiji nedostaje nekoliko stotina, u Direkciji za koordinaciju policijskih također i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu također“, ističe zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak (HDZ BiH).

Kadrovska popunjenost i učinkovito educiranje značit će i vidljiviju nazočnost policije na ulicama, u zajednicama, što bi, vjeruju u MUP-u HNK-a, pomoglo da se vrati povjerenje građana u sigurnosne strukture. U MUP-u HNK-a uspostavili su i odjele za gospodarski i cyber kriminal, čemu će se, u suradnji s Federalnom upravom policije, posvetiti više računa.

federalna.ba

sistematski pregled sistematski pregledi HNK policija
sigurne kuće Grčka policija
0 08.04.2024 15:30
Hrvatska policija krijumčarenje ljudima
0 28.03.2024 11:46
HNK turisti iznajmljivanje na crno
0 26.03.2024 08:22