Velida Kulenović

Šišić: Bezbjednosna situacija u ZDK je na zadovoljavajućem nivou

O bezbjednosnoj situaciji na području zeničko-dobojskog kantona ,tehničkom opremanju i kadrovskom popunjavanje Uprave policije MUP-a ZDK, koja od početka ove godine ima budžetsku samostalnost, za Radio Federacije govori policijski komesar ZDK Rusmir Šišić. Policija ovog kantona nije ni pod čijim političkim uticajem, tvrdi policijski komesar zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

Ona što je sigurno najaktuelnije pitanje koje govori o radu Uprave je bezbjednosna situacija u ZDK. Kako je ocjenjujete komesaru Šišiću?  

“Bezbjednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou, a ona se procjenjuje na osnovu tri segmenta. To su kriminalitet , stanje bezbjednosti saobraćaja i javni red i mir. Svi pokazatelji u odnosu na prethodnu godinu govore u prilog tome da se stanje popravilo, nemamo naročito teških krivičnih djela mislim tu prije svega na ubistva, teška razbojništva, silovanje i tako dalje. U ovom periodu smo imali četiri krivična djela ubistva koja su sva razriješena izvršioci su privedeni i predati nadležnom tužilaštvu. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja tu smo postigli značajno bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu kada je u pitanju broj kontrola podnesenih prekršajnih naloga, takođe, kada je u pitanju javni red i mir podaci govore da je broj prekršaja javnog reda i mira u opadanju.Imajući sve ovo vidu možemo kazati da je stanje zadovoljavajuće”, kaže policijski komesar Šišić

 -Bilo je najavljeno da će tokom ove godine biti  izvršena dodata tehnička opremanja i kadrovsko popunjavanje Uprave policije.

 “U januaru smo uputili na policijsku akademiju 123 kadeta od kojih je 108 u početnom činu policajac i 15 u početnom činu mlađi inspektor. Prvu grupu kadeta mlađi inspektor koji su završili teoretski  dio obuke raspoređeni su  u organizacione jedinice ministarstva na praktičnu  obuku koja će trajati tri mjeseca, a potom se vraćaju na Akademiju gdje polažu ispite. Nakon toga se sa njima zaključuje ugovor o probnom  radu. Kada su u pitanju kadeti sa početnim činom  policajac oni su još uvijek na edukaciji njihova teoretska obuka traje pet meseci, a onda praktična tri mjeseca, nakon toga i oni zaključuju ugovora o probnom radu radu. Poduzete su i dodatne aktivnosti, s obzirom da taj broj kadeta neće zadovoljiti potrebe za  zaposlenicima jer, imamo značajan nedostatak policijskih službenika jer se od 2016., godine nije vršio prijem novih policijskih službenika. Upućeni je zahtjev Vladi da se odobri dodatni broj policijskih zaposlenika i odobren je prijem još 105 policijskih službenika 100 početnom čim policajac i pet u činu mlađi inspektor. Vršimo korekciju pravilnika o zdravstvenim pregledima i čim bude okončana biće raspisan javni oglas za prijem novih zaposlenika. Ove godine Uprava policije je dobila budžetsku samostalnost i samostalno planiramo nabavke ,donosimo odluke o tome kada ćemo pokrenuti proceduru i sve je to nadležnosti policijskog komesara. Ove godine će biti izvršene značajna nabavka naoružanja i opreme,govorim o kapitalnim ulaganjima, a biće  nabavljeno specijalno vozila tzv. presretač što će značajno povećati sigurnost na cestama u zeničko dobojskog kantona jer, se radi o vozilu opremljenom savremenim radarskim sistemima koje će biti aktivno na području  cijelog zeničko dobojskog kantona,navodi policijski komesar Šišić.

 -Iako je Uprava policija uložila brojne napore da se smanji broj saobraćajnih nezgoda, prema informacijama samo u 2021.godini  izdato je različitih prekršajnih naloga u visini od milion i 440.hiljada KM svjedoci smo da se ipak dešavaju teške saobraćajne nezgode. Koliko Uprava policije radi na prevenciji u oblasti bezbjednosti saobraćaja?

  “Nažalost, i pored svih mjera i radnje koje su poduzete da se bezbjednost saobraćaja podigne na viši nivo opet imamo saobraćajnih nezgoda sa značajnom materijalnom štetom, ali sa gubitkom ljudskih života. Zapravo imamo situaciju da je putna infrastruktura u lošem stanju, to je  jedan od uzroka,imamo preopterećenost cesta sa prevelikim brojem vozila, imamo i nesavjesne  vozače, ali imamo i kaznenu politiku koja bi trebala biti  oštrija u smislu da se ti prekršioci, odnosno, počinioci najtežih saobraćajni prestupa kažnjavaju strožije,kaže komesar Šišić

 Uprava policije potpisala Protokol o međusobnoj saradnji sa Upravom ispekcija ZDK. Šta će to značiti za vas da li će to iziskivati neka dodatna pravila?

 “Glavni motiv i povod za potpisivanje Protokola je taj što smo imali i zakonski neuređenu oblast u smislu pružanja policijskih asistencija nadležnim organima, u ovom slučaju Upravi za inspekcijske poslove. Mi smo u tom protokolu precizirali uslove u kojima policija pruža asistencije, u međuvremenu je rađen i Pravilnik koji reguliše pitanje asistencija.Pravilnik je donesen 21. aprila i on je stupio na snagu. Njime su još detaljnije precizirani uvjeti pod kojima se pružaju asistencije tako da ćemo u narednom periodu insistirati na striktnom poštivanju odredbi tog pravilnika koji je donesen u skladu sa određenim propisima koje regulišu tu oblast.Imali smo dosta problema različitih postupanja i bio cilj da se to definiše koje su obaveze i onoga koji traži asistenciju, ali policijskih organa,navodi Rusmir Šišić.

Postoje neke izjave u javnosti da je Uprava policije ZDK pod političkim uticajem. Koliko su te izjave tačne?

“Po meni su to zlonamjene izjave uglavnom od ljudi koji nisu kompetentni niti ovlašteni da komentarišu rad policijskih organa. Ja uvjeravam javnost da policija nije pod bilo čijim političkim uticajem. Policija, odnosno, Uprava policije ZDK će dok ja budem obnašao ovu dužnost raditi isključivo u skladu sa zakonom. Te izjave su zlonamjerne i ja ih demantujem u svakom pogledu, kaže na kraju razgovora za Radio Federacije policijski komesar ZDK Rusmir Šišić.