Široki Brijeg: Izložba fotografija 'Sam na ulici', Svetislava Cvetkovića
(Izvor: Ilustracija)

Široki Brijeg: Izložba fotografija 'Sam na ulici', Svetislava Cvetkovića

U sklopu Međunarodnog dana muzeja 2023. Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg organizira izložbu fotografija Svetislava Cvetkovića ''Sam na ulici'' te predavanje istog autora o uličnoj fotografiji na temu ''Osnove i principi ulične fotografije'', koje će se održati 18. svibnja s početkom u 19 sati u Širokom Brijegu.

"Žanrovsko i motivsko određenje predstavlja tek jedno načelo kojim se promišljao izbor radova za izložbu, unutar šireg područja interesa i problematike koje u svom fotografskom stvaralaštvu istražuje autor Svetislav Cvetković. Formalno, kolokvijalno i žargonski možemo govoriti o uličnoj fotografiji, jer dominantno tom području fotografske prakse pripadaju ovi radovi kako po motivu tako i po metodi rada", napisao je o izložbi doc.art.dr.sc. Mario Periša.

Po njegovom mišljenju, kao i sve vrste uličnih praksi tako i fotografija, nude mogućnost nestandardiziranog, neformalnog i slobodarskog izričaja, u kojem se otvaraju mogućnosti istraživanja šire koncepcije fotografske slike u likovnom, sociološkom i psihološkom smislu.

"Ova obilježja promatrana i nadograđena kroz akademsko formalno obrazovanje te na tragu estetskih nadahnuća velikih majstora ulične fotografije (što povijest umjetnosti i fotografije baštini kao kanon), čine kontinuitet razvoja autorskog stvaralaštva Svetislava Cvetkovića u mediju fotografske slike. Autor istražuje geometrijsku konstruktivnost, iscrpljujući kompozicijske mogućnosti fotografskog kadra, poigravajući se s perifernim elementima slike, ali u kontekstu „odlučujućeg trenutka“ kojim upravlja sadržajem na slici", istaknuo je Periša.

Inače, Svetislav Cvetković rođen je 1980. u Livnu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru i magistrirao 2006. na poslijediplomskom studiju Ars Sacra kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana. 2017. je doktorirao također na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu pod mentorstvom prof. Josipa Alebića na temEgzistencijalizam u Europskom slikarstvu XX stoljeća''. Nakon završetka studija i zaposlenja na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, paralelno s istraživanjem u području slikarstva započinje i njegovo zanimanje za fotografiju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ULUBiH i radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru gdje je trenutno vršitelj dužnosti dekana, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

federalna.ba/Fena

izložba fotografija
Kop Šićki Brod podvodna fotografija Lukavac izložba fotografija
0 18.01.2024 18:48
Samir Zahirović Tuzla izložba fotografija
0 11.12.2023 21:29
Tuzla izložba fotografija Zoran Filipović
0 06.04.2023 17:29
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12
izložba fotografija Bijeli nišani, srca uznemirena
0 07.07.2022 10:48