Sirijska vlada raketirala uporište pobunjenika, poginule četiri osobe

Sirijska vlada raketirala uporište pobunjenika, poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule i više ih je ranjeno danas kada su snage sirijske vlade raketirale mjesto pod kontrolom pobunjenika u blizini granice sa Turskom, saopštili su opozicioni aktivisti.

Snage sirijske vlade raketirale su mjesto Sarmada u vreme sve većih tenzija u tom posljednjem uporištu pobunjenika na sjeverozapadu Sirije, gdje je prethodnih nedelja konstantno kršeno primirje dogovoreno u martu 2020. godine.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, navela je da su među poginulima tri lokalna policajca čija je stanica pogođena i dodala da je 17 osoba ranjeno.

Takođe opoziciona grupa Sirijska civilna odbrana, poznata kao Bijeli šljemovi, navela je da je raketni napad bio usmjeren na Sarmadu i na put koji je povezuje sa graničnim prelazom Bab Al-Hawa, ka Turskoj.

Ta grupa je takođe navela da su poginule četiri osobe, ali da su ranjene 23.

Primirje postignuto između Turske, koja podržava snage sirijske opozicije, i Rusije, glavnog saveznika predsjednika Sirije Bašara Asada, okončalo je ofanzivu vladinih snaga na sjeverozapadu zemlje marta prošle godine.

Na putu koji vodi od Sarmade do granice sa Turskom sinoć je eksplodirala bomba, čija je meta bio turski vojni konvoj. Poginula su dva turska vojnika, a pet je ranjeno, javili su turski mediji.

U tom regionu, koji čine provincije Idlib i Alepo, živi oko četiri miliona ljudi, među kojima ima puno raseljenih tokom desetogodišnjeg građanskog rata.

U tom ratu, započetom marta 2011. godine, poginule su stotine hiljada ljudi, a raseljeno je više od polovine od 23 miliona stanovnika, koliko je Sirija imala prije konflikta. Više od pet miliona Sirijaca nalazi se u izbjeglištvu van zemlje.

federalna.ba/Beta

žrtve Sirija napad
Meksiko napad bijeg zatvor
0 02.12.2021 09:09
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Italija oboljeli
0 29.11.2021 22:29
žrtve pandemija koronavirus Covid19 Hrvatska virus
0 28.11.2021 13:43
žrtve koronavirus Covid19 Italija
0 27.11.2021 20:57
Bugarska Sjeverna Makedonija žrtve identifikacija
0 26.11.2021 15:52