Sinoć održan koncert Hora sarajevske Muzičke akademije sa solistima

Program festivala "Majske muzičke svečanosti" koji Muzička akademija UNSA kontinuirano realizira od 2008., i ove godine u svom 17. izdanju redovno predstavlja umjetnički rad nastavnika, saradnika, studenata  i akademskih ansambala.

Tako je sinoć, u utorak 11. maja 2024.,  u sarajevskoj crkvi sv. Ante na Bistriku upriličen koncert Hora Muzičke akademije UNSA.

Program je pripreman pod mentorstvom predmetne profesorice Jasenke Ostojić, a otvoren je kompozicijom A Ceremony of Carols op. 28 za ženski hor i harfu B. Brittena u izvedbi ženskog hora MAS i solistica; sopranistice Jovane Pavlović i mezzosopranistice Hanadi Karić-studentica Odsjeka za solo pjevanje MAS u klasi prof. Vedrane Šimić, te Diane Grubišić Ćiković-eminentne harfistice i profesorice na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, koja je u nastavku interpretirala Imromptu R. Glièrea i Au matin M. Tourniera.

Repertoar je uključio i Jesus bleibet meine Freude iz kantate BWV 147 J. S. Bacha, zatim i  Sure on This Shining Night S. Barbera, Ballade to the Moon iz Three Nocturnes za hor i klavir D. Eldera koju je s horom izvela pijanistica Iva Lazić, studentica Odsjeka za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente u klasi prof. Dragana Opančića, dok je u interpretaciji djela Two psalms za hor i marimbu  R. E. Kreutza učestvovala i perkusionistica Emili Mišić, studentica Odsjeka za harfu, udaraljke i srodne instrumente u klasi prof. Davora Marausa - navodi se u saopćenju Koncertne sezone MAS.

Koncert je oduševio publiku i još jednom potvrdio profesionalni kvalitet i izvanredne umjetničke dosege nastavnika i studenata sarajevske Muzičke akademije.

O festivalu "Majske muzičke svečanosti"

Spoj pedagogije i umjetnosti, potreba za izlaskom u javnost, želja da se muzička sredina, odnosno grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina obogate novim muzičkim sadržajima, potreba da se dokaže svjetskost institucije, rezultirali su osnivanjem Festivala Majske Muzičke Svečanosti (MMS). Festival MMS pokrenut 2008., početno je osmišljen da obilježi 53- godišnjicu osnivanja Akademije, devet dosadašnjih izdanja, ponudio je više desetina koncerata na kojima su nastupali studenti, nastavnici, ali i brojni gosti partnerskih akademija iz regije i iz evropskih zemalja. No, pravi razlozi ustanovljavanja Festivala Majske Muzičke Svečanosti (MMS) bili su prijeka potreba za javnom prezentacijom umjetnosti studenata i nastavnika Muzičke akademije, s jedne strane, odnosno izlazak Muzičke akademije kao umjetničke institucije na domaću i stranu kulturnu scenu, s druge strane.

Posebnost programske koncepcije Majskih Muzičkih Svečanosti ogleda se u prezentiranju bogate umjetničke i naučne aktivnosti svih Odsjeka Akademije. Nastupi studenata, profesora, akademskih ansambala poput Gudačkog orkestra, Simfonijskog orkestra, Mješovitog i Ženskog hora, Ansambla „Etnoakademik“ utkani su u različite forme javnog nastupa, počev od cjelovečernjih recitala, koncerata kamernog karaktera, pa do koncerata mješovitog tipa. Programski repertoar MMS usmjeren je ka reprezentativnim umjetničkim ostvarenjima koja prate svjetske i evropske trendove na polju muzičkog života. Tim putem bosanskohercegovačkoj, ali i široj javnosti nastoji se odaslati poruka da je Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu visokoobrazovna institucija čiji je cilj nesebično podijeliti rezultate svoga umjetničkog rada, a sve sa željom afirmiranja muzičke umjetnosti u skladu s vrhunskim estetskim standardima.

federalna.ba

koncert