Singapur usvojio zakon za blokiranje sadržaja na internetu
(Izvor: Arhiva)

Singapur usvojio zakon za blokiranje sadržaja na internetu

Parlament Singapura odobrio je zakon koji daje široka ovlaštenja vladi da se uhvati u koštac sa ''stranim uplitanjem'' - izazivajući zabrinutost opozicije i stručnjaka u pogledu širokog opsega tog zakona i ograničenja sudske kontrole, prenosi CNN. 

Singapur, kao mali i otvoreni grad-država, tvrdi da je osjetljiv na uticaje izvana, tretirao je problem plasiranja lažnih vijesti opsežnim zakonom koji je predložen 2019. godine. 

Prijedlog zakona, formalno poznat kao Zakon o mjerama protiv stranog uplitanja (FICA), usvojen je u ponedjeljak kasno po lokalnom vremenu, sa 75 glasa za u parlamentu dok se 11 članova opozicije usprotivilo zakonu, dva člana su bila uzdržana, izvijestili su lokalni mediji.

Među mjerama, FICA dopušta vlastima da primoraju pružatelje usluga interneta i društvenih medija, kao i operatore web stranica, da dostave korisničke informacije, blokiraju sadržaj i uklanjaju aplikacije.

Oni koji se prema zakonu smatraju ili označe kao "politički interesantne osobe" morat će se pridržavati strogih pravila koja se odnose na donacije i prijaviti svoje konekcije sa stranim subjektima.

Umjesto suda, nezavisni ad hoc tribunal - kojim će predsjedavati sudija - saslušat će žalbe na ministrove odluke, što je potez za koji vlada kaže da je neophodan radi zaštite nacionalne sigurnosti. Odluke tribunala bit će konačne.

Vlasti tvrde da zakon neće uticati na građane Singapura koji imaju svu slobodu da izraze svoje stavove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova također je ranije reklo da se neće primjenjivati ​​na strane pojedince ili publikacije ,,koji izvještavaju ili komentiraju politiku Singapura, na otvoren, transparentan način".

No, neki kritičari kažu da previše uopćena terminologija samog zakona ugrožava i sasvim legitimne aktivnosti, dok grupa za zaštitu ljudskih prava, Reporteri bez granica, kaže da bi zakon mogao direktno ugroziti rad nezavisnih medija. 

Eksperti i opozicione stranke u Singapuru pozvali su na sužavanje opsega izvršnih ovlaštenja i veći nadzor kroz pravosuđe.

federalna.ba/Fena

Singapur internet zakon