Singapur osudio Australca na pet i po godina zatvora zbog ubistva muslimana

Singapur osudio Australca na pet i po godina zatvora zbog ubistva muslimana

Sud u Singapuru je u petak osudio jednog Australca na pet i po godina zatvora jer je ubio starijeg Singapurca i povrijedio njegovu suprugu kada je na njih bacio bocu vina, što je sudija nazvao vjerskim činom neprijateljstvo prema muslimanima.

Andrew Gosling je osuđen za "nanošenje smrti i teških ozljeda nepromišljenim činom" jer je 2019. bacio bocu vina na grupu ljudi dva sprata ispod sebe, udario 73-godišnjeg muškarca, koji je pri tome smrtno stradao. Boca se odbila i povrijedila rame njegove žene.

- Slažem se sa tužilaštvom da ovo djelo uključuje element demonstracije vjerskog neprijateljstva prema muslimanima - rekao je sudija Victor Yeo.

- Takvi prekršaji mogu ozbiljno potkopati rasnu i vjersku harmoniju Singapura i ne smiju se tolerisati i mora se s tim nositi na strog način - dodao je on.

Singapur je multietnička zemlja od 5,5 miliona stanovnika, od kojih su oko 16 posto muslimani, sa većim budističkim i kršćanskim zajednicama. Ima pretežno etničko kinesko stanovništvo sa značajnim malajskim i indijskim manjinama, prema popisu iz 2020. godine. Žrtve su identifikovane kao etnički malajski muslimani, prenosi Reuters.

Sudu je rečeno da je Gosling tokom istrage priznao da je bio "bijesan i uznemiren" zbog napada islamskih militanata na Baliju i Melbourneu u kojima su poginuli mnogi Australci, te da je želio "zastrašiti" grupu nakon što je uvidio da se radi o muslimanima.

Tužioci su rekli da je Gosling, koji je u vrijeme zločina imao 49 godina, pobjegao, vičući "grube, vjerski orijentisane vulgarnosti" o muslimanima.

Njegovi postupci imali su "širi uticaj izazivanja nelagode u Singapuru, posebno među širom muslimanskom populacijom" i pokazali su vjersko neprijateljstvo, saopćilo je tužilaštvo.

federalna.ba/Fena

Singapur
Bisera Turković Singapur Halimah Yacob
0 20.08.2022 17:14
Fidži klimatske promjene klima Singapur
0 12.06.2022 10:50
Singapur Velika nagrada Singapura sport Formula 1
0 27.01.2022 13:27
Singapur internet zakon
0 05.10.2021 11:22