Sindikati osnovnih i srednjih škola HNK razočarani ponudom Vlade
(Izvor: Arhiv)

Sindikati osnovnih i srednjih škola HNK razočarani ponudom Vlade

Predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola HNK koji nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom planu i programu održali su u ponedjeljak u Mostaru  sastanak s predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je priopćila Koordinacija sindikata HNK, na tom sastanku im je predočena ''sramna ponuda Vlade: povećanje koeficijenata od 2,5% od 1. lipnja 2024. godine  i to ne za sve uposlenike''.

''Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od 3% i 5% za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili 5 i 8%) kao i Pedagoški standardi. Iako je većina kantona dobila dio pomoći po Uredbi Vlade F BiH u HNK nema novca ni za to'',  stoji u priopćenju Koordinacije sindikata HNK.

Navode kako je ovo ''još jedan šamar uposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene''.  Ističu kako su razočarani ponudom koju su dobili,  te da su sindikalni predstavnici ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk.

Podsjećaju kako su, nakon što su sindikati obrazovanja 20. veljače održali dvosatni štrajk upozorenja i prosvjed, pozvani su na sastanak na kojem im je predloženo da sačekaju kraj ožujka i da do tada prekinu sa sindikalnim aktivnostima i nastave pregovore.

Razlozi štrajka su bili: povećanje plaća od 15%, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje Sporazuma o zbrinjavanju radnika, izrada Pedagoških standarda, sistematski pregledi, raspisivanje natječaja na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade F BiH. Nakon anketiranja sindikalnog članstva, odlučeno je da pregovori počnu početkom travanja, u nadi da će tada dobiti ponudu o kojoj se može ozbiljno pregovarati. 

federalna.ba/Fena

obrazovanje sindikati HNK
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
Mostar Poticaji poljoprivrednicima HNK
0 06.05.2024 11:15
ZDK obrazovanje pedagoški standardi
0 04.05.2024 19:06