Sindikat RTVFBiH poziva Karamehmedovića da potpiše aneks Ugovora o taksi

Sindikat RTVFBiH poziva Karamehmedovića da potpiše aneks Ugovora o taksi

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH pozvao je generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse sa JP Elektroprivreda BiH, kako bi time bilo nastavljeno redovno poslovanje BHRT-a i RTV Federacije BiH, jer će u suprotnom biti ugrožena egzistencija 1.300 uposlenika tih dviju kuća i njihovih porodica.

Naglašavaju da je za proteklih šest godina na taj način BHRT-u RTVFBiH uplatila preko 158 miliona KM, te da nema nikakvog njihovog duga prema BHRT-u.  

Sindikat radnika RTV Federacije BiH pozvao je Parlament i Vladu Federacije BiH, političke subjekte i javnost da ne podrži najavljene inicijative BHRT-a u pogledu njihovog prijedloga raspodjele RTV takse jer bi na taj način prekršili zakone, te bilo dovedeno u pitanje poslovanje i egzistencija nekoliko stotina radnika njihove medijske kuće, ali i svih uposlenika BHRT-a, jer je BHRT na vrhu liste navećih dužnika u Bosni i Hercegovini, što izaziva zebnju zbog posljedica i blokada.

Iz Sindikata navode da su radnici RTV Federacije BiH u proteklom periodu podnijeli teret sanacije RTV Federacije BiH te iskazivali solidarnost prema kolegicama i kolegama s BHRT-a jer je dug njihove kuće prije 15-ak godina prelazio 40 miliona KM, a dobar dio tog duga je otpadao na potraživanja upravo prema BHRT-u.

Precizirali su da je u tom periodu broj radnika RTV Federacije BiH smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdaci, uvedene mjere štednje i kroz nekoliko godina vraćeni svi dugovi.

Sindikat ističe da sada, kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovne plate, uplate doprinosa, svakodnevno poboljšanje uvjeta rada i jačanja domaće produkcije, pokušava se ishoditi ugrožavanje njihove egzistencije i to se događa u trenutku kada RTV Federacije BiH nema niti jedne marke duga prema Poreznoj upravi, Zavodu MIO/PIO ili BHRT-u.

Tvrde da su, s druge strane, svjedoci da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i da oni ne žele biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja, a pogotovo ne da se preko njihovih leđa pokušava ispraviti činjenica “čudnog odnosa” između RTRS-a i BHRT-a - pogotovo jer su plate novinara, urednika, producenata, rukovodilaca BHRT-a veće nego na RTV Federacije BiH.  

I ovaj put, kao i uvijek do sada, Sindikat uposlenika RTV Federacije BiH izrazio je podršku radnicima BHRT-a, kao i dobre želje u naporima za prevladavanje aktualne teške situacije, koja traje dugi niz godina.

Dodaju da razvoj i pozicija BHRT-a i RTV Federacije BiH, te redovna isplata zarađenih plata i svih drugih doprinosa moraju biti od prioritetne važnosti – i jučer, i danas, i sutra, te zato pozivaju generalnog direktora BHRT-a da potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse, kako je zakonski propisano.

Sindikat tvrdi da programska šema RTV Federacije BiH marljivim zalaganjem njihovih uposlenika održava interes svih građana Federacije BiH te je raznolikost i otvorenost njihovih programa od najvažnijeg interesa za Federaciju i za Bosnu i Hercegovinu.

- Zahvaljujemo se svim vrijednim uposlenicima BHRT-a koji skupa s nama rade u studijskim i režijskim prostorima, montažama i redakcijama, i to nisu prestali niti onda kada plate na BHRT-u kasne i kada dugovanja BHRT-a po raznim osnovama rastu. Kako se i za BHRT i za RTV Federacije BiH RTV taksa prikuplja isključivo s područja FBiH, najmanje što očekujemo je ravnopravan tretman obje kuće u bilo kakvim budućim aranžmanima kada je u pitanju prikupljanje RTV takse. Uposlenici RTV Federacije BiH su ulagali i ulažu velike napore oko naplate RTV takse i ovo je prilika da se svima njima posebno zahvalimo - navedeno je u otvorenom pismu Sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.

federalna.ba

RTVFBIH Sindikat BHRT Belmin Karamehmedović
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
Mreža Federalna televizija federalna TV RTVFBIH RTV Federacije BiH
0 27.02.2024 21:23
Edin Forto Belmin Karamehmedović RTV taksa
0 26.02.2024 17:09