Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu prosvjedovao pred zgradom Vlade Kantona 10 u Livnu

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu Kantona 10 danas je organizirao polusatni prosvjed pred zgradom Vlade u Livnu kako bi još jednom skrenuli pozornost i javnosti, a i poslodavca, da je njihov sindikat 'zaboravljen' u pregovorima oko kolektivnog ugovora.

Podsjećaju kako je u službenom Vladinom priopćenju objavljeno da je 26. rujna 2022. potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva s područja Kantona 10. Istinitog informiranja radi oglasili su se priopćenjem za javnost u kojemu navode sljedeće: „Kolektivni ugovor je potpisan bez sudjelovanja Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu, čime nam je on nezakonito nametnut. Kao supotpisnik je naveden i naš sindikat, a on nije potpisao kolektivni ugovor koji je neprihvatljiv s obzirom na sva prava i uvećanja koja su dana članovima druga dva sindikata, Sindikata liječnika i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Zahtjevi našega sindikata (u prvom redu izjednačavanje početnih koeficijenta za obračun plaće s obzirom na stručnu spremu) nisu usvojeni“.

Također su istaknuli kako su kao reprezentativan sindikat od početka bili uključeni u pregovore oko potpisivanja Kolektivnog ugovora budući da je dogovoreno da će biti potpisan jedan ugovor za sva tri sindikata, te da su za vrijeme pregovora upozoravali na velike razlike u pogledu visine koeficijenata s obzirom na stručnu spremu, a koji su nuđeni medicinskim sestrama i tehničarima u odnosu na povećanje nemedicinskim djelatnicima, što je, kako ističu, krajnje diskriminatorno.

Navode kako je konačni rezultat, odnosno 'povećanje' plaća za nemedicinsko osoblje sramotno, te da se kreće, ovisno o stručnoj spremi od 2% (19,19 KM) za spremačicu u operacijskoj sali, do 15% za SSS (54,59%). Za razliku od njih, medicinskom osoblju SSS, točnije medicinskim sestrama i tehničarima na odjelu, plaće su, kako navode, povećane za 26% (od 310 KM), ili glavnim sestrama bolnice, odnosno odjela, od 28-35% (607,30 do 697 KM).

Na kraju dopisa premijeru, koji su za prosvjeda dostavili na protokol, navode sljedeće; „Naš sindikat broji preko 180 članova, odnosno sa članovima obitelji ako uzmemo da je prosječan broj četvero, to je preko 720 osoba koje bi se trebale zadovoljiti povećanjem plaće od 20-100KM. Da li biste Vi pristali na ovakvo povećanje plaće imajući u vidu inflaciju i iz dana u dan sve veće troškove života?“.

federalna.ba/Željka Mihaljević

zdravstvo pomoćni radnici Kanton 10
zdravstvo zdravstveni radnici Tuzlanski kanton
0 21.11.2022 21:24
Kanton 10 bruceloza zoonoze
0 18.11.2022 20:03
ZDK Zeničko-dobojski kanton zdravstvo zdravstveni radnici
0 12.10.2022 20:01
Zvonko Martić Jasmin Fazlagić Kanton 10
0 09.10.2022 12:32