videoprilog Rosande Zovko (Dnevnik 1)

Simfonijski orkestar Mostar priredio pravi Beatles spektakl

Simfonijski orkestar Mostar pripremio je pravi glazbeni spektakl poklonivši gradu 50 pjesama legendarnih Beatlesa. Ideja je to još od jeseni prošle godine, a sve u povodu 60 godina osnutka jednog od najpopularnijih sastava u povijesti rok glazbe.

Simfonijski orkestar, zbor, rok škola, glavni i prateći vokali; više od 80 glazbenika na sceni izvelo je bezvremenske klasike Johna, Paula, Ringa i Georga. Izabrano je ono najbolje što su Beatlesi kreirali u 60 godina.

„Ja volim u šali reći, ali to je polušala poluzbilja, da John lenon reinkarnira i da večeras nadleti Mostar razmislio bi dobro koga bi sve angažirao u svoj bend kad vidi šta su Mostarci napravili naravno uz pomoć prijatelja iz Koprivnice, Rijeke, Sinja, Bara....BL, Sarajeva“, kazala je Snježana Zovko, ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar.

Glazbeno i produkcijski bio je ovo iznimno zahtjevan projekt. Najbolje to zna maestro Tatarević, koji potpisuje aranžmane. O važnosti i značaju Beatlesa, kaže, suvišno je i govoriti.

„To nije samo bend, to je bilo nešto nužno za povijest civilizacije, jedan potpuno novi pokret, danas je rijetkost da bendovi pjevaju o porukama o kojima su oni pjevali, ok druga su i vremena, neke druge ideologije nažalost tako više nije“, smatra Igor Tatarević, dirigent.

Projekt je podržalo i Britansko veleposlanstvo u BiH, a veleposlanik, ne u prvim redovima u gledalištvu, već na pozornici na bas gitari, rame uz rame s ostalim glazenicima.

„Ovo je fantastičan koncert, Beatles, sve pjesme su baš poznate, All we need is love itd, i meni je baš čast i privilegija svirati s fantastičnim orkestrom  simfonijskim“, kazao je Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Taj orkestar čine glazbenici iz BiH, Hrvatske i Srbije, a poput ovog, prije dvije godine sličan koncert posvetili su i švedskoj grupi Abba.

federalna.ba

The Beatles Simfonijski orkestar Mostar
The Beatles Paul McCartney John Lennon
0 11.10.2021 11:04
The Beatles
0 08.09.2021 16:19
Mary McCartney dokumentarni film The Beatles
0 15.01.2021 09:02