Simbolični protest u Mostaru: Građani na deponiji Uborak tri godine nakon prve blokade
(Izvor: AA)

Simbolični protest u Mostaru: Građani na deponiji Uborak tri godine nakon prve blokade

Pedesetak građana i aktivista okupilo se u znak protesta kod deponije Uborak u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, tačno tri godine nakon prve blokade deponije. Nezadovoljni su što je deponija i danas tu, te što postoji tendencija njenog daljeg širenja, bez obzira što struka trvdi da je svaki novi dan produžavanje agonije i život uz ekološku bombu.

"Apsolutno ništa nije riješeno od tada do danas. Deponija je danas u gorem stanju nego ikad. Odlaže se bez ikakve kontrole, čak i animalni otpad. I niko ne zna dokad će. Pod krinkom da iskopavaju šljunak, oni pripremaju novu rupu za deponiju što je mimo zakona. Mi ćemo se držati tužbi koje smo podnijeli, a ako sudovi u našoj zemlji ne budu pošteno sudili, idemo u Strasbourg", najavio je bivši predsjednik Udruženja "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Nijaz Hodžić je podsjetio da su danas zahtjevi aktivista isti kao i prije tri godine.

"To je zatvaranje i izmještanje deponije, pronalazak nove lokacije za deponiju, sanacija postojećih kaseta i izgradnja prečistača. Vlast s druge strane u svojim planovima predviđa samo proširenje postojeće deponije. Neki dan sam na radiju slušao direktora JP Deponija. Rekao je da je ovo jedna od najboljih deponija i da nikoga ne ugrožava. To je sramota. On zbog te izjave odmah treba odstupiti. Kada je aktualna gradska vlast došla, obećali su zatvaranje, a do danas ništa nisu uradili. Naša tužba nije smetnja da krenu sa sanacijom. Pozivamo ih da to učine odmah", rekao je Hodžić.

Deponija Uborak blokirana je više puta tokom protekle tri godine, a jedna od blokada je prekinuta silom, reakcijom Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

federalna.ba/AA
Uborak deponija protest
protest Radnici Alumini
0 29.07.2022 10:13
OHR protest
0 27.07.2022 15:26
OHR protest Christian Schmidt Izborni zakon
0 27.07.2022 11:55
OHR protest prosvjed Christian Schmidt Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH Izborni zakon
0 26.07.2022 19:46
protest Christian Schmidt OHR Izborni zakon
0 26.07.2022 08:01