Shinawatra prebačen u zatvorsku bolnicu
(Izvor: Ilustracija/NARONG SANGNAK)

Shinawatra prebačen u zatvorsku bolnicu

Bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra (74) prebačen je iz zatvora u bolnicu jutros, ubrzo po povratku iz izgnanstva i početka služenja kazne od osam godina. On se jučer vratio na Tajland nakon 15 godina boravka u inostranstvu, istog dana kada je njegova stranka Pheu Thai, prikupila dovoljno glasova u parlamentu za formiranje nove vlade.

Shinawatra je odmah po povratku u zemlju bio prebačen u zatvor na izdržavanje kazne po nekoliko krivičnih presuda donijetih u odsustvu, koje smatra kao politički motivisane.

Zatvorska uprava je saopštila da je imao visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, nije mogao da spava i osjećao je stezanje u grudima.

Ljekari su rekli da bi on trebalo da bude prebačen u zatvorsku bolnicu kako bi se spriječili rizici opasni po život jer se smatra rizičnim pacijentom zbog starosti i hroničnih bolesti srca i pluća, visokog krvnog pritiska i problema sa leđima.

Nekoliko sati nakon Shinawatrinog povratka u Tajland, Sreta Tavisin, kandidat stranke PTP je obezbijedio dovoljno glasova u parlamentu da postane premijer, okončavši tako tri mjeseca neizvesnosti nakon izbora održanih u maju.

Pheu Tha je stranka koja je povezana sa Shinawatrom, koji je zbačen državnim udarom 2006. godine. To je pokrenulo gotovo dvije decenije duge političke podjele koje su suprotstavile uglavnom siromašnu, ruralnu većinu na sjeveru koja podržava Thaksin Shinawatru protiv rojalista, vojske i njihovih pristalica u gradovima.

Špekuliše se da se Shinawatra vratio u nadi da će mu nova njemu bliska vlada smanjiti kaznu, iako je rekao da njegova odluka nema nikakve veze sa uspjehom Pheu Tha partije i da je spreman da prati pravni proces.

federalna.ba/Beta

Thaksin Shinawatra zatvor bolnica