SFF: U Takmičarskom programu – dokumentarni film učestvuju 22 dokumentarca

SFF: U Takmičarskom programu – dokumentarni film učestvuju 22 dokumentarca

U Takmičarskom programu – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala (SFF) učestvuju 22 filma, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Prema izboru selektorice Rade Šešić, od 22 filma, osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, devet regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

"Naš program proslavlja različite dokumentarističke forme: od uzbudljivog cinema-verite dokumentarca gdje je kamera 'muha na zidu' pa do poetskog, krajnje intimističkog filma dnevnika te dokumentaraca koji kroz kreativnu upotrebu arhiva progovaraju o relevantnim događajima. Imamo i jedan izrazito eksperimentalni film koji se poigrava filmskim elementima te filmove koji talentirano i efikasno kombinuju animaciju sa elementima dokumentarizma. Zaista sam ponosna što u selekciji imamo dosta debitanata i ono što me osobito veseli je prilično velika zastupljenost autorica: rediteljica i producentica. Prekrasno je vidjeti kako na scenu dolaze neki novi autori i novi talenti", rekla je Šešić.

Govoreći o ovogodišnjoj selekciji, Šešić je rekla da će ove godine na SFF-u tri filma iz Ukrajine, "zemlje koja se bori za opstanak, gdje ljudi svakodnevno ginu, pate i unatoč svemu tome pokušavaju stvoriti nešto vrijedno i podijeliti to sa svijetom."

"Dio tih filmova je ranije započet i sada tek završen, no jedan od njih je nastao baš sada, u mjesecima rata. Imamo i nova autorska imena iz Bosne i Hercegovine, ljude koji tek stupaju na profesionalnu scenu i već se vidi njihova posvećenost dokumentarizmu, kao što su mlada rediteljica Farah Hasanbegović i producentica Amra Hadžihafizbegović Deović“, kazala je Šešić.

Predstavljamo 22 filma u Takmičarskom programu – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

federalna.ba/AA

Sarajevo film festival dokumentarni film
Sarajevo film festival SFF Praznik rada Pjer Žalica
0 19.08.2022 19:54
Pjer Žalica kultura Film & TV Sarajevo film festival Praznik rada
0 17.08.2022 11:22
Mads Mikkelsen Sarajevo film festival
0 14.08.2022 21:38
SFF Sarajevo film festival online film
0 14.08.2022 14:07
kultura BiH Film & TV Svjetla Sarajeva Srđan Perkić SFF Sarajevo film festival
0 14.08.2022 09:52